Gezinstarief voor verblijfsvergunningen - Hoofdinhoud
Het strijdperk; een volle kamer, in vak K staatssecretaris Albayrak. We kruisen de degens over de leges voor verblijfsvergunningen. Ik zet in op een gezinstarief voor de administratieve vergoeding voor verblijfsvergunningen. Want hoe kan een migrantengezin met zes kinderen nou ooit vierhonderd euro per vergunning ophoesten?
De leges voor verblijfsvergunningen zijn hoog in Nederland. Hoger dan in de rest van Europa. Dat is vervelend als je bijvoorbeeld graag meer kennismigranten naar Nederland wil halen. Het is ronduit beroerd als je hier graag wilt blijven, uiteindelijk mag blijven en vervolgens geconfronteerd wordt met honderden euro’s aan vergoedingen die je moet betalen aan administratiekosten. In sommige gevallen komen die kosten ook regelmatig terug als een vergunning verlengd moet worden.
Leges moeten kostendekkend zijn. Dat is het uitgangspunt. Een gemeente mag geen winst maken op paspoorten bijvoorbeeld. Dus ook voor de verblijfsvergunningen moet een tarief zijn dat past bij de kosten die worden gemaakt. Alleen zijn de tarieven nu zo hoog dat je gaat vermoeden dat er wel heel veel kosten worden meegenomen in de legestarieven. Het bedrijfsrestaurant van de IND? De kerstpakketten?
Nu is de staatssecretaris bezig met een onderzoek naar de kosten die worden meegenomen in de legestarieven. Dat vind ik goed. Maar ik vind het dan wel vreemd dat er in de begroting van justitie toch wordt aangekondigd dat een paar tarieven omhoog gaan. Toegegeven, het zijn de leges voor de minst kwetsbare groepen. Mensen die een vergunning voor onbepaalde tijd hebben gekregen. Maar dat tarief wordt verdubbeld! Dat komt op zo’n vierhonderd euro per vergunning. Als in een gezin iedereen een vergunning aanvraagt dan is het een serieus groot bedrag om op te hoesten. Terwijl je nog niets hebt kunnen opbouwen. Die vergunningen binnen zo’n gezin hangen vaak ook allemaal samen. Daarom diende ik een motie in om tot een gezinstarief te komen. Dus een iets goedkopere vergunning voor gezinsleden. De staatsecretaris was daar niet blij mee. Ik had geen financiële onderbouwing verzorgd vond zij. Tja, feitelijk heeft zij dat ook niet gedaan. Sterker nog, ze is bezig die onderbouwing te leveren met dat onderzoek, maar neemt daar alvast een voorschotje op.
Vanmiddag werd er gestemd over de motie. De staatssecretaris woonde namens het kabinet de stemmingen bij. De Kamer was even een toernooiveld. We stonden recht tegen over elkaar toen er gestemd werd over de motie. We wisten beiden nog niet precies hoe de stemming zou uitvallen. Het was ook even onduidelijk. Na drie keer tellen was de uitslag: aangenomen. Mooi, ben benieuwd wat de staatsecretaris nu gaat doen.
Ed Anker