Jan Marijnissen & de meisjes van de fabriek

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op vrijdag 8 mei 2009.

Vanaf 18 juni is in Museum TwentseWelle in Enschede de tentoonstelling ‘Jan Marijnissen & de meisjes van de fabriek’ te zien. De expositie wordt geopend door Henk van der Kolk, voorzitter van Bondgenoten van de FNV.

Eén deel van de tentoonstelling heb ik mogen samenstellen, samen met medewerkers van het museum en met gebruikmaking van de spullen die het museum in depot heeft. Onderwerp is de opkomst van de textiel- en metaalindustrie in Twente in de 19e eeuw, de woon-, werk- en leefomstandigheden van de arbeiders, kinderarbeid en de opkomst van de vakbonden en de harde strijd die werd geleverd voor een beter leven voor de werkers en hun gezinnen. Met mijn bijdrage heb ik een hommage willen brengen aan hen.

De meisjes van de fabriekHet andere deel van de tentoonstelling - ‘De meisjes van de fabriek’ - is een foto-selectie van het Nationaal Archief. De zwart-wit foto’s zijn gemaakt door de Arbeidsinspectie in de periode 1900-1950. Ze laten een eerlijk beeld zien van de oneerlijke behandeling die de fabrieksmeisjes destijds ten deel viel: slechte en onveilige werkomstandigheden, lage lonen, uitbuiting.

Meer informatie over de tentoonstelling vind je bij TwentseWelle.