Uitvoerend Agentschap Onderzoek (REA)
Dit agentschap is voornamelijk betrokken bij Horizon Europa1. Het verstrekt onder meer subsidies en verzorgt projectmanagement.
Belangrijke taken van het Research Executive Agency (REA) zijn het beoordelen van voorstellen en het projectbeheer m.b.t. Horizon Europa. Doordat de onderzoeksbudgetten stijgen, zijn er meer speciale faciliteiten en diensten nodig. Deze faciliteiten en diensten zullen een betere steunverlening aan de onderzoeksgemeenschap mogelijk maken. Het agentschap neemt hiervoor een groot deel van de taken voor zijn rekening.
Zo zorgt het REA onder andere sinds 2021 voor het beheer van afzetsbevorderingsmaatregelen voor landbouwproducten. Daarnaast beheert het de Research Enquiry Service, die vragen beantwoordt van onderzoekers die een EU-subsidie krijgen, subsidieaanvragers en het grote publiek. Ten slotte ondersteunt het onafhankelijke deskunidgen die projectvoorstellen beoordelen waarvoor EU-financiering is aangevraagd.
Het Uitvoerend Agentschap Onderzoek is in 2009 volledig zelfstandig geworden.
Locatie (stad) |
Brussel |
---|---|
Locatie (land) |
België |
Internetsite |
|
Grondslag |
|
Oprichting |
December 2007 |
Aard organisatie |
|
Ondersteuning beleid |
Onderzoeks- en innovatiebeleid |
De taken van dit agentschap zijn:
-
-Het beoordelen van voorstellen van het huidige kaderprogramma voor onderzoek (Horizon Europa)
-
-Het projectbeheer van het kaderprogramma voor onderzoek
-
-Uitvoering van het programma voor de promotie van agrarische producten
Het REA zorgde eerder voor een groot deel van de uitvoering van het Zevende kaderprogramma voor activiteiten op het gebied van onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie2 (KP7). Het REA was verantwoordelijk voor het beheer van zo'n 6,5 miljard euro aan onderzoekssteun.
Het agentschap bestaat uit:
-
-De raad van bestuur en de administratie, die voor de algehele controle en uitvoering van de programma's en diensten zorgen
-
-Implementatiegroepen, die voor de uitvoering van de programma's zorgen
-
-Ondersteuningsdiensten, die ondersteuning aan de implementatiegroepen bieden
Het REA legt verantwoording over zijn werkzaamheden af aan de directoraten-generaal Onderzoek en Innovatie3, Ondernemingen en Industrie4, Onderwijs en Cultuur5, Landbouw en Plattelandsontwikkeling6 en Communicatienetwerken, Inhoud en Technologie7.
Nederland wordt in het REA vertegenwoordigd door de ministeries van Economische Zaken8 en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap9.
- 1.Horizon Europa of Horizon Europe is een zevenjarig onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie, dat van 2021 tot 2027 loopt. Via dit programma verstrekt de Europese Commissie financiering in de vorm van subsidies, prijzen en aanbestedingen aan onderzoekers in de EU om Onderzoek en Innovatie (O&I) te stimuleren. Daarnaast draagt het programma bij aan het versterken van de wetenschappelijke en technologische grondslagen van de Europese Unie, en het concurrentievermogen van alle EU-lidstaten. Om deze verschillende werkzaamheden uit te voeren, beschikt het programma over een totaal budget van 95,5 miljard euro over de periode 2021-2027.
- 2.Het zevende kaderprogramma voor onderzoek was een programma dat tot doel had om het onderzoeksbeleid beter af te stemmen op de economische en sociale ambities van de Europese Unie. Het programma was opgebouwd uit vier subprogramma's:
- 3.Dit directoraat-generaal is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van het Europese onderzoek- en innovatiebeleid. Het concurrentievermogen, de groei en de werkgelegenheid in Europa moeten worden verbeterd.
- 4.Dit directoraat-generaal is per 1 januari 2015 vervangen door het directoraat-generaal Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf.
- 5.Dit directoraat-generaal draagt bij aan het beleid en regelgeving op het gebied van onderwijs, cultuur, jongeren, talen, en sport. Met behulp van een hele reeks programma's wordt er een bijdrage geleverd aan het behoud van de Europese waarden en welvaart. Ook wordt de participatie van burgers met betrekking tot Europese integratie bevorderd en wordt er een sterker gevoel van onderlinge verbondenheid nagestreefd.
- 6.Dit directoraat-generaal is belast met de tenuitvoerlegging van het beleid op het gebied van landbouw en plattelandsontwikkeling. Het DG Landbouw en plattelandsontwikkeling bestaat uit 12 directoraten, die zich bezighouden met alle aspecten van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB): marktmaatregelen, plattelandsontwikkelingsbeleid, financiële vraagstukken en internationale betrekkingen op het gebied van landbouw.
- 7.Dit directoraat-generaal biedt steun bij het gebruiken van informatie- en communicatietechnologie om werkgelegenheid en economische groei te creëren. Betere goederen en diensten moeten voor iedereen bereikbaar worden. Het DG wil daarbij bouwen op digitale technologieën om een betere wereld te creëren, nu en in de toekomst. Het directoraat-generaal streeft ernaar een creatieve, verantwoordelijke en transparante publieke Europese dienst zijn.
- 8.Het ministerie van Economische Zaken (EZ) is verantwoordelijk voor de bevordering van een evenwichtige economische groei, voor de ordening van het economisch leven, voor digitale economie en infrastructuur, voor het midden- en kleinbedrijf, telecom en post en voor consumentenbeleid. Het ministerie bestond tussen 1937-1940 en 1948-2017, maar had soms een andere naam. In 2010-2012 was de naam bijvoorbeeld 'Economische Zaken, Landbouw en Innovatie'.
- 9.Dit ministerie draagt de zorg voor het scheppen van een wettelijk kader voor het onderwijs, voor het uitvoeren van onderwijswetten en het verstrekken van financiële middelen daarvoor. Daarnaast heeft het ministerie de zorg voor de bevordering van wetenschappelijk onderwijs en wetenschapsbeleid en voor het cultuur- en mediabeleid. 'OCW' is sinds 2012 ook verantwoordelijk voor het emancipatiebeleid en sinds 2017 voor het 'groen onderwijs'.