OSF en Eerste Kamerverkiezingen 2003
De Onafhankelijke Senaatsfractie1 haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 26 mei 2003 1 zetel in de Eerste Kamer2. Lijsttrekker was Fons Zinken, maar uiteindelijk kwam niet hij maar Henk ten Hoeve3 op basis van voorkeurstemmen4 in de Eerste Kamer. De Onafhankelijke Senaatsfractie had voor de verkiezingen 1 zetel in de Eerste Kamer.
Inhoudsopgave
De OSF haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 26 mei 20035 2.874 berekende stemmen (1,8%) van de 161.644 uitgebrachte berekende stemmen. De partij haalde hiermee 1 zetel.
De OSF deed aan de Eerste Kamerverkiezingen mee in alle provincies behalve Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland.
Om de voorkeursdrempel te halen waren 1.078 berekende stemmen (50% van de kiesdeler6) nodig. Hieraan voldeed:
Kandidaat |
Berekende stemmen |
---|---|
1.484 |
De met voorkeurstemmen gekozen Henk ten Hoeve stond op de tweede plaats op de OSF-kandidatenlijst. De Kiesraad7 stelde de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen opnieuw vast, nadat lijsttrekker Fons Zinken niet door de Eerste Kamer werd toegelaten als lid. Een stem in Noord-Holland bleek ten onrechte aan hem in plaats van aan Henk ten Hoeve toegekend.
Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de kandidaten.
Meer over
Verwant nieuws
- 1.De Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) was een landelijk samenwerkingsverband van regionale partijen. De partij werd opgericht in 1999 en zetelde tot 2023 in de Eerste Kamer. In 2020 is de naam van de partij opgegaan in OPNL (Onafhankelijke Politiek Nederland).
- 2.De Eerste Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging en heeft met name een rol op wetgevend gebied. Over een wetsvoorstel moet, als de Tweede Kamer het heeft aangenomen, ook door de Eerste Kamer worden gestemd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel nog tegenhouden.
- 3.Fries Eerste Kamerlid voor de Onafhankelijke Senaatsfractie en in perioden (eerst acht jaar en later nog eens vier jaar) een eenling in de Senaat. Hield zich dan ook met uiteenlopende onderwerpen bezig, waarbij Europa, maar ook onderwijs, cultuur en de Antillen zijn speciale belangstelling hadden. Lid en voorzitter zijnde van de Fryske Nasjonale Partij, een partij waarvoor hij in de Staten van Fryslân zat, kwam hij tevens op voor de Friese taal en cultuur. Hij was als leraar economie, conrector en lid van de Centrale Directie van het Dockingacollege in Dokkum lange tijd werkzaam in het onderwijs.
- 4.Voorkeurstemmen zijn stemmen die niet op de nummer 1 van de kandidatenlijst (de lijsttrekker) worden uitgebracht, maar op een andere kandidaat van dezelfde lijst. Dit komt vaak voor. Zo zijn er bijvoorbeeld altijd veel kiezers die op de (hoogstgeplaatste) vrouwelijke kandidaat stemmen. Ook bekendheid van een kandidaat in een bepaalde regio speelt soms een rol.
- 5.Op 26 mei 2003 kozen de Provinciale Staten een nieuwe Eerste Kamer. Door de verkiezingsuitslag kon het nieuwe kabinet-Balkenende II rekenen op een meerderheid van 41 van de 75 Eerste Kamerzetels: 23 van het CDA, 15 van de VVD en 3 van D66. De populaire Johan Stekelenburg was lijsttrekker voor de PvdA. Bij de VVD kwamen op basis van voorkeursstemen 6 kandidaten in de senaat, die op basis van de lijstvolgorde geen zetel verworven zouden hebben.
- 6.De kiesdeler is het totaal aantal uitgebrachte stemmen bij een verkiezing gedeeld door het aantal te verdelen zetels. De kiesdeler is nodig om na de verkiezingen de zetelverdeling in de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, provinciale staten, gemeenteraad of het Europees Parlement te kunnen bepalen.
- 7.De Kiesraad is een adviesorganisatie op het gebied van kiesrecht en verkiezingen in Nederland.