LPF en Eerste Kamerverkiezingen 2003
De LPF1 haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 26 mei 2003 1 zetel in de Eerste Kamer2. Lijsttrekker was Bob Smalhout3, maar deze trok zich uiteindelijk terug als kandidaat. De LPF had voor de verkiezingen geen zetels in de Eerste Kamer.
Inhoudsopgave
De LPF haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 26 mei 20034 4.124 berekende stemmen (2,6%) van de 161.644 uitgebrachte berekende stemmen. De partij haalde hiermee 1 zetel.
De LPF deed aan de Eerste Kamerverkiezingen mee in alle provincies behalve Groningen.
Om de voorkeursdrempel te halen waren 1.078 berekende stemmen (50% van de kiesdeler5) nodig. Hieraan voldeed:
Kandidaat |
Berekende stemmen |
---|---|
2.179 |
Rob Hessing stond eigenlijk stond op de tweede plaats op de LPF-kandidatenlijst, maar lijsttrekker Bob Smalhout trok zich terug nadat hem duidelijk werd dat hij dan zijn column in De Telegraaf zou moeten opgeven.
Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de kandidaten.
Meer over
Verwant nieuws
- 1.De Lijst Pim Fortuyn (LPF) werd opgericht in 2002 na de breuk tussen de lijsttrekker Pim Fortuyn en de partij Leefbaar Nederland. De oorzaak van de breuk was een aantal ongelukkig gekozen uitspraken in De Volkskrant door Fortuyn. De partij heette officieel: Politieke Vereniging Lijst Pim Fortuyn. Op 6 mei 2002 werd de politiek leider van de partij, Pim Fortuyn, vermoord. Desondanks maakte de LPF samen met CDA en VVD deel uit van het kabinet Balkenende I.
- 2.De Eerste Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging en heeft met name een rol op wetgevend gebied. Over een wetsvoorstel moet, als de Tweede Kamer het heeft aangenomen, ook door de Eerste Kamer worden gestemd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel nog tegenhouden.
- 3.Bob Smalhout (1927-2015) was van 1972 tot 1992 hoogleraar anesthesiologie in Utrecht en vanaf 1994 columnist voor De Telegraaf. In 2003 stond hij op nummer 1 op de kandidatenlijst voor de LPF bij de Eerste Kamerverkiezingen, maar nam geen zitting omdat hij dan zijn column had moeten opgeven. Daar voelde hij niet voor.
- 4.Op 26 mei 2003 kozen de Provinciale Staten een nieuwe Eerste Kamer. Door de verkiezingsuitslag kon het nieuwe kabinet-Balkenende II rekenen op een meerderheid van 41 van de 75 Eerste Kamerzetels: 23 van het CDA, 15 van de VVD en 3 van D66. De populaire Johan Stekelenburg was lijsttrekker voor de PvdA. Bij de VVD kwamen op basis van voorkeursstemen 6 kandidaten in de senaat, die op basis van de lijstvolgorde geen zetel verworven zouden hebben.
- 5.De kiesdeler is het totaal aantal uitgebrachte stemmen bij een verkiezing gedeeld door het aantal te verdelen zetels. De kiesdeler is nodig om na de verkiezingen de zetelverdeling in de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, provinciale staten, gemeenteraad of het Europees Parlement te kunnen bepalen.
- 6.Politiedeskundige die in 2002 de overstap maakte naar de Haagse politiek. Was bijna veertig jaar werkzaam bij de politie, onder meer als inspecteur, korpschef (in Eindhoven en Rotterdam) en ambassaderaad. Was actief als adviseur van het CDA, maar werd in 2002 voor de LPF staatssecretaris voor openbare orde en veiligheid in het kabinet-Balkenende I. In 2003 kreeg hij als eenling namens die partij zitting in de Eerste Kamer, nadat prof. Smalhout zich als kandidaat had teruggetrokken. Leidde als senator een wat treurig, geïsoleerd 'bestaan', waardoor hij na vier jaar concludeerde weinig te hebben kunnen uitrichten. Politicus tegen wil en dank.