VVD en Eerste Kamerverkiezingen 2003
De VVD1 haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 26 mei 2003 15 zetels in de Eerste Kamer2. Lijsttrekker was Nicoline van den Broek-Laman Trip3. De VVD had voor de verkiezingen 19 zetels in de Eerste Kamer.
Maar liefst 10 kandidaten kregen voldoende stemmen om de voorkeursdrempel te halen. Hierdoor bemachtigden 6 kandidaten een Eerste Kamerzetel die anders, op grond van hun positie op de kandidatenlijst, niet gekozen zouden zijn.
Inhoudsopgave
De VVD haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 26 mei 20034 31.026 berekende stemmen (19,2%) van de 161.644 uitgebrachte berekende stemmen. De partij haalde hiermee 15 zetels.
De VVD deed aan de Eerste Kamerverkiezingen mee in alle provincies.
Ger Biermans, Fred de Graaf, Niek Ketting, Cees van den Oosten, Elsabe Kalsbeel-Schimmelpenninck van der Oye en Jan van Heukelum behaalden dankzij de voorkeurstemmen een Eerste Kamerzetel. Zonder voorkeurstemmen zouden zij niet zijn gekozen. Hun verkiezing ging ten koste van Wim van Eekelen5 (nummer 7 op de kandidatenlijst), Mart van de Ven6 (nummer 8), Marius Varekamp7 (nummer 9), Gerrit-Jan Swinkels (nummer 10), Liesbeth Kneppers-Heynert8 (nummer 11) en Arjan van der Meer (nummer 13).
Overzicht van de voornaamste VVD-kandidaten bij de Eerste Kamerverkiezingen in 2003
- 20 Jaap Hennekeij
- 21 Sanne Dijkstra
Meer over
Verwant nieuws
- 1.De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
- 2.De Eerste Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging en heeft met name een rol op wetgevend gebied. Over een wetsvoorstel moet, als de Tweede Kamer het heeft aangenomen, ook door de Eerste Kamer worden gestemd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel nog tegenhouden.
- 3.Ervaren bestuurster die in 1993 voor de VVD Eerste Kamerlid werd en tussen 1999 en 2005 de VVD-Eerste Kamerfractie leidde. Adellijke dame met grote belangstelling voor cultuur, een onderwerp waarover zij ook in de Kamer het woord voerde. Hield zich ook enige tijd bezig met sociale zaken. Dochter van een directeur van Philips. Was, na te zijn opgeleid tot kleuterleidster, onder meer negen jaar gedeputeerde van Gelderland en acht jaar burgemeester van Heemstede. Wist altijd met veel overtuigingskracht de standpunten van haar fractie naar voren te brengen.
- 4.Op 26 mei 2003 kozen de Provinciale Staten een nieuwe Eerste Kamer. Door de verkiezingsuitslag kon het nieuwe kabinet-Balkenende II rekenen op een meerderheid van 41 van de 75 Eerste Kamerzetels: 23 van het CDA, 15 van de VVD en 3 van D66. De populaire Johan Stekelenburg was lijsttrekker voor de PvdA. Bij de VVD kwamen op basis van voorkeursstemen 6 kandidaten in de senaat, die op basis van de lijstvolgorde geen zetel verworven zouden hebben.
- 5.VVD-politicus met grote internationale belangstelling. Begon zijn loopbaan als diplomaat en werd daarna topambtenaar op Buitenlandse Zaken. Kort na zijn verkiezing tot Tweede Kamerlid al staatssecretaris van Defensie in het kabinet-Van Agt I. In het kabinet-Lubbers I staatssecretaris van Europese Zaken. Trad in 1988 af als minister van Defensie in het kabinet-Lubbers II vanwege zijn eerdere verantwoordelijkheid in de paspoortaffaire. Werd vervolgens secretaris-generaal van de West-Europese Unie en Eerste Kamerlid. Hoffelijke diplomaat, die vurig verdediger was van zowel de Atlantische als de Europese samenwerking.
- 6.Fiscalist in de VVD-Eerste Kamerfractie en actief VVD-bestuurder. Was belastinginspecteur, ambtenaar op Financiën en daarna belastingadviseur (partner bij Ernst & Young Belastingadviseurs). In de VVD zat hij zes jaar de partijcommissie belastingen voor en was hij vier jaar landelijk penningmeester. In de Eerste Kamer woordvoerder belastingen en sociale zekerheid en secretaris van de VVD-fractie. Vroeg in het bijzonder aandacht voor de positie van ZZP'ers en van het midden- en kleinbedrijf. Was ook actief als lid van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa.
- 7.Landbouw-voorman uit het Westland, die acht jaar VVD-Eerste Kamerlid was. Had in Naaldwijk een rozenkwekerij en was bestuurlijk onder meer actief als voorzitter van het Landbouwschap en van het Koninklijk Nederlands Landbouwcomité. Later was hij ook voorzitter van de Kamer van Koophandel Haaglanden. In de Eerste Kamer pleitbezorger van de belangen van de land- en tuinbouw en financieel woordvoerder.
- 8.Hoogleraar bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (1990-2017), die vanaf 1991, met een onderbreking van vier jaar, twee perioden voor de VVD in de Eerste Kamer zat. Na werkzaam te zijn geweest bij een verzekeringsmaatschappij was zij vanaf 1977 actief in de wetenschap, met deskundigheid op het gebied van economische ordening en ondernemingsrecht. Die specifieke kennis kwam vaak goed van pas bij debatten die zij voerde over sociale en economische wetgeving. Was acht jaar voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en maakte deel uit van de Senaatscommissie die privatiseringen onderzocht.
- 9.Het stemgedrag van VVD-Statenleden leidt ertoe dat vermoedelijk zes VVD-kandidaten met voorkeurstemmen in de Eerste Kamer komen. Doordat enkele hogergeplaatste kandidaten ook voorkeurstemmen kregen, vallen de nummers 7 tot en met 11 en nummer 13 uit. Onder hen zijn oud-minister Van Eekelen en de zittende leden Varekamp en Kneppers-Heynert.
- 10.De negen Limburgse VVD-Statenleden hebben bij de Eerste-Kamerverkiezingen uit protest op de VVD-voorzitter in Venlo, Ger Biermans, gestemd. Biermans staat op de VVD-kandidatenlijst op plaats 19 en is de hoogstgeplaatste Limburger.