D66 en Tweede Kamerverkiezingen 2006
D661 haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 3 zetels in de Tweede Kamer2. Lijsttrekker was Alexander Pechtold3. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Het gaat om mensen'. D66 had voor de verkiezingen 6 zetels in de Tweede Kamer.
Inhoudsopgave
D66 haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 20064 193.232 (2,0%) van de 9.838.683 uitgebrachte stemmen. De partij haalde hiermee 3 zetels, waarvan 1 restzetel5.
Om de voorkeursdrempel te halen waren 16.397 stemmen (25% van de kiesdeler) nodig. Hieraan voldeden:
Kandidaat |
Stemmen |
---|---|
95.937 |
|
34.564 |
|
27.860 |
Fatma Koser Kaya stond als nummer 6 op de kandidatenlijst van haar partij, maar haalde zoveel voorkeursstemmen8 dat zij in plaats van Bert Bakker9, de nummer 3 op de lijst, in de Kamer kwam.
D66 ging de verkiezingen in met het programma 'Het gaat om mensen' dat zich vooral richtte op een open samenleving.
De speerpunten van het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 waren:
Sociaal- en financieel-economisch beleid
-
-AOW-leeftijd vanaf 67 jaar
-
-verlaging van de inkomstenbelasting met 2 procent
-
-beperking duur van de WW-uitkering.
Zorg
-
-afschaffing van de bedenktijd bij abortus
-
-bevordering van de positie van ouderen die langer thuis willen blijven wonen
-
-uitbreiding van vrij verkrijgbare geneesmiddelen
-
-euthanasie behouden als keuzemogelijkheid
-
-introductie van zorgvoorzieningen in wijkcentra.
Veiligheid
-
-geen minimumstraffen, maar straffen op op basis van de daad, persoon en omstandigheden
-
-afschaffing prestatiecontracten bij de politie
-
-afschaffing van de identificatieplicht
-
-verhuisgebod voor zedendelinquenten.
Onderwijs
-
-herinvoering van de MAVO
-
-bestrijden van spijbelen door huisbezoeken aan spijbelaars
-
-betere doorstroommogelijkheden tussen MAVO/VMBO en VWO en tussen MBO en Universiteit
-
-meer geld voor studenten van hoger en universitair onderwijs
-
-afschaffing van numerus fixus bij medische opleidingen
-
-10 procent salarisverhoging voor leraren.
Vreemdelingenbeleid en integratie
-
-vroegschoolse educatie voor kinderen vanaf twee jaar met een taalachterstand
-
-automatische Nederlandschap voor kinderen waarvan de ouders 5 jaar of langer in Nederland wonen
-
-stimulatie van arbeidsmigratie binnen de EU
-
-invoering Greencard-systeem.
Overig
-
-vervanging van provincies door landsdelen
-
-rookverbod in horecagelegenheden
-
-invoering van een correctief referendum
-
-afschaffing van het huidig commissiesysteem van de Tweede Kamer
-
-afschaffing van de Eerste Kamer.
Letterlijke tekst
Overzicht van de kansrijke D66-kandidaten
Meer over
- 1.Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De huidige politiek leider is Rob Jetten. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo.
- 2.De Tweede Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
- 3.Alexander Pechtold (1965) was in 2006-2018 fractievoorzitter en politiek leider van D66. Hij was sinds november 2006 Tweede Kamerlid. De heer Pechtold was verder van 31 maart 2005 tot 3 juli 2006 minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Hij is opgeleid als kunsthistoricus en werkte onder andere bij een veilinghuis. Van 1997 tot 2002 was hij wethouder in Leiden. Vanaf eind 2002 tot 2005 was hij voorzitter van D66. en in de periode 2003-2005 burgemeester van Wageningen. De heer Pechtold was enige jaren woordvoerder Europese zaken en onderwerpen rond het koninklijk huis. Verder was hij voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties. Per 1 november 2019 werd hij algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.
- 4.Op 22 november 2006 vonden er Tweede Kamerverkiezingen plaats. De verkiezingen waren aanvankelijk gepland op 15 mei 2007, maar werden vervroegd door de val van het kabinet-Balkenende II. Het CDA handhaafde zich als grootste, maar de SP onder leiding van Jan Marijnissen werd met zestien zetels winst de grote winnaar. De Groep-Wilders/PVV kwam met negen zetels in de Kamer. PvdA, VVD en D66 verloren.
- 5.Nadat de stembussen zijn afgesloten, worden de stemmen geteld. Aan de hand van het behaalde aantal stemmen per lijst, worden de beschikbare zetels verdeeld. Per lijst worden de behaalde zetels aan de kandidaten toegekend. De kiesdeler, het aantal stemmen gedeeld door het aantal beschikbare zetels, bepaalt hoeveel stemmen nodig zijn om een zetel te behalen. Vervolgens worden de restzetels verdeeld.
- 6.Advocaat en vakbondsjuriste bij de FNV in de D66-Tweede Kamerfracties in de jaren 2004-2012 en 2015-2017. Werd in 2006 herkozen dankzij bijna 35.000 voorkeurstemmen. In de periode tussen die lidmaatschappen ruim een jaar wethouder van Wassenaar. Als Kamerlid zat zij in de parlementaire onderzoekscommissie financieel stelsel (vanaf 2010 enquêtecommissie). Verder hield zij zich onder meer bezig met sociale zaken en pensioenwetgeving en met binnenlandse zaken. Zij diende onder andere een initatiefvoorstel in over afschaffing van de Zondagswet. Warme persoonlijkheid, maar als Kamerlid temperamentvol. Van 2018 t/m 2021 was zij wethouder in Amersfoort. Sinds november 2023 is mevrouw Koser Kaya voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad voor mensen met een uitkering.
- 7.Gedurende ruim tien jaar een extrovert en debatvaardig Tweede Kamerlid van D66. Had een achtergrond als acteur bij diverse toneelgezelschappen en was voorzitter van de Jonge Democraten. Verder was hij financieel bestuurslid van de Nationale Jeugdraad. In de Tweede Kamer hield hij zich onder meer bezig met het onderwijsbeleid, drugsbeleid, natuurbehoud, dierenwelzijn, binnenlands bestuur, cultuur en media. Hij was voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en lid van de onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen en van het Kamerpresidium. Was betrokken bij vele parlementaire initiatieven, zoals die om de Tweede Kamer het voortouw te geven in de kabinetsformatie en om tot invoering van een correctief dan wel raadgevend referendum te komen.
- 8.Voorkeurstemmen zijn stemmen die niet op de nummer 1 van de kandidatenlijst (de lijsttrekker) worden uitgebracht, maar op een andere kandidaat van dezelfde lijst. Dit komt vaak voor. Zo zijn er bijvoorbeeld altijd veel kiezers die op de (hoogstgeplaatste) vrouwelijke kandidaat stemmen. Ook bekendheid van een kandidaat in een bepaalde regio speelt soms een rol.
- 9.Prominente D66'er die van alle markten thuis was. Hield zich in de twaalf jaar waarin hij Tweede Kamerlid was bezig met onder meer financiën, sociale zekerheid, de zorg, buitenlands beleid, defensie, media en economische zaken. Leidde bekwaam de commissie die onderzoek deed naar de uitzending van Nederlandse militairen op vredesmissies en was voorzitter van de enquêtecommissie Srebrenica. Was, gevraagd en ongevraagd, altijd bereid de pers te woord staan en zette dan op heldere wijze de standpunten van zijn partij uiteen. Voor hij Kamerlid werd hoofd voorlichting van de Sociaal-Economische Raad. Verloor in 2006 zijn zetel, omdat Fatma Koser Kaya met voorkeurstemmen werd gekozen.