Commissievergaderingen Eerste Kamer
Tijdens commissievergaderingen komen Eerste Kamerleden1 in kleinere groepen (commissies) bijeen. De voornaamste taak is de voorbereiding van debatten over wetsvoorstellen2. Dat gebeurt inhoudelijk grotendeels schriftelijk, waarbij namens de fracties3 schriftelijk inbreng wordt geleverd voor een verslag. Commissievergaderingen vinden normaal plaats op dinsdagen.
Inhoudsopgave
Van groot belang is verder de bespreking van procedurele kwesties rond de behandeling van wetsvoorstellen. Het gaat dan onder andere om de duur en omvang van de schriftelijke voorbereiding, en de bepaling van het tijdstip waarop de plenaire behandeling plaatsvindt.
Andere onderwerpen die in commissievergaderingen aan de orde kunnen komen, zijn beleidsnotities. Ook worden soms kennismakingsgesprekken met bewindslieden of vindt sporadisch mondeling overleg plaats. Soms worden organisaties of personen door een commissie uitgenodigd voor een gesprek (hoorzitting).
Commissievergaderingen in de Eerste Kamer zijn toegankelijk voor publiek en te volgen via een livestream op de webstie van de senaat.
Meer over
- 1.De Eerste Kamer bestaat uit 75 parlementariƫrs: volksvertegenwoordigers die op basis van evenredige vertegenwoordiging voor een periode van vier jaar worden gekozen via de kieslijst van een politieke partij. De leden worden indirect gekozen: eerst kiezen burgers leden van de Provinciale Staten. Zij kiezen daarna de Eerste Kamerleden.
- 2.De behandeling van een wetsvoorstel door de Eerste Kamer houdt meer in dan alleen een debat en een stemming. Aan het debat gaat een schriftelijke voorbereiding vooraf, waarbij leden commentaar kunnen geven op het voorstel en vragen kunnen stellen.
- 3.Een organisatie van Kamerleden die deel uitmaken van dezelfde politieke partij en gezamelijke standpunten bepaalt, noemen we een fractie. De fractievoorzitter geeft leiding aan een fractie en treedt als woordvoerder op bij belangrijke debatten. De Eerste Kamerfracties kennen geen fractiecommissies.
- 4.De Eerste Kamer kent zowel een politieke als een ambtelijke organisatiestructuur. Onder de politieke organisatie vallen de diverse fracties, de commissies en het College van fractievoorzitters (het 'dagelijkse bestuur'). De ambtelijke organisatie ondersteunt het politieke functioneren van de Kamer. Aan het hoofd daarvan staat de Griffier.
- 5.De Eerste Kamer kent twee soorten vergaderingen: de openbare plenaire vergadering, waarbij alle 75 leden aanwezig kunnen zijn, en commissievergaderingen. Daarnaast houden fracties als regel wekelijks een vergadering.
- 6.De Eerste Kamer heeft twaalf vaste commissies. Deze commissies houden zich met een bepaald beleidsterrein bezig. Zij spelen een belangrijke rol bij de behandeling van wetsvoorstellen. Er zijn soms ook bijzondere commissies. Daarnaast is er een College van Voorzitter en Ondervoorzitters, die alleen gericht is op de interne organisatie.