DWARS, GroenLinkse Jongeren (DWARS)
Deze in 1991 opgerichte politieke jongerenorganisatie is gelieerd aan de politieke partij GroenLinks1. DWARS is een organisatie voor en door jongeren van 14 tot 28 jaar die zich betrokken voelen bij groene en linkse politiek. De organisatie kent verschillende afdelingen, verspreid over heel Nederland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Utrecht.
De uitgangspunten van het beginselprogramma, zoals het streven naar een duurzame, vrije en rechtvaardige wereld, vormen de ideologische basis van DWARS.
DWARS heeft verschillende inhoudelijke commissies die de politieke ontwikkelingen op een bepaald thema nauwgezet volgen. Ook zijn er meerdere organisatorische commissies. Deze commissies zijn verantwoordelijk voor dingen als scholing en de promotie van de vereniging.
Op lokaal niveau zijn er door het hele land afdelingen. Deze afdelingen houden zich bezig met lokale politiek in hun gemeente of provincie. Afdelingen en commissies krijgen steun van het landelijk bestuur.
Het bestuur bestaat uit acht personen, inclusief voorzitter. Het landelijk bestuur wordt eens per jaar op het congres verkozen. Het congres is het hoogste orgaan binnen DWARS. Tijdens een congres is ieder lid welkom en heeft stemrecht.
In 1990 kwam GroenLinks tot stand, uit de fusie van de PPR6, PSP7, CPN8 en EVP9. Van deze partijen had enkel de EVP geen eigen jongerenorganisatie. De drie betrokken jongerenorganisaties ontvangen ieder subsidie van het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Om deze subsidie te kunnen behouden moesten de drie PJO's fuseren. Het ANJV10, de jongerenorganisatie van de CPN, weigerde omdat het nog voldoende potentieel voor zichzelf zag. De jongerenorganisaties van de PPR en PSP gingen na lang overleg toch verder onder de naam DWARS.
In het begin van de jaren negentig had DWARS veel weg van de PSP-jongeren: het was actief in de kraakbeweging, voerde veel actie en had geen voorzitter. De relatie met GroenLinks werd hierdoor niet bepaald bevorderd. In 1996 was er geen contact meer tussen GroenLinks en DWARS. Doordat een kleine groep jongeren de PJO herstructureerde en steeds meer van zich liet horen, herstelde de relatie tussen GroenLinks en de jongeren zich snel.
In 2004 werden er onder een nieuw bestuur hervormingen doorgevoerd. DWARS werd ingericht als een gemiddelde PJO en er werd meer ingezet op een goede relatie met GroenLinks. DWARS ziet zichzelf als een luis in de pels van GroenLinks en heeft ook de mogelijkheden dat te zijn: de voorzitter zit bij het overleg van de Tweede Kamerfractie en mag bij de vergaderingen van het partijbestuur aanwezig zijn.
Naam |
DWARS, GroenLinkse Jongeren |
---|---|
Moederpartij |
GroenLinks |
Opgericht |
4 januari 1991 |
Ledenaantal |
ruim 4200 (in 2019) |
Ledenblad |
OverDWARS |
Internet |
|
Telefoon |
030 239 99 91 |
Adres |
Oudegracht 312 3511 PK Utrecht |
Meer over
- 1.GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland (CPN), de Evangelische Volkspartij (EVP), de Politieke Partij Radikalen (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
- 2.Jonge, spraakmakende GroenLinks-politicus die vanuit de collegebanken in de Tweede Kamerbankjes terechtkwam. Was behalve student cultuur en media in Amsterdam actief in buurtverenigingen en als organisator van demonstraties. In de Kamer woordvoerder onderwijs, justitie, jeugd en integratie en pleitbezorger van het kinderpardon. Tevens was hij fractiesecretaris en lid van de onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen. Ging in 2012, na ruim vijf Kamerlid te zijn geweest, zonder succes de strijd aan om het lijsttrekkerschap van zijn partij en keerde daarna niet terug in het parlement.
- 3.Jesse Klaver (1986) is sinds 17 juni 2010 Tweede Kamerlid. Tot 27 oktober 2023 was dat voor GroenLinks en sindsdien is hij lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Van 27 oktober 2023 tot 6 december 2023 was hij voorzitter van de gezamenlijke fracties van PvdA en GroenLinks en eerder (sinds 12 mei 2015) fractievoorzitter en politiek leider van GroenLinks. Bij de verkiezingen van 2017 en 2021 was hij lijsttrekker van GroenLinks. Jesse Klaver is sedert 17 juni 2010 lid van de Tweede Kamer. Hij was voorzitter van CNV-jongeren en was eerder voorzitter van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Hij is woordvoerder Europese zaken van de GL-PvdA-fractie en voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken.
- 4.Judith Sargentini (1974) was van 14 juli 2009 tot 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement. Zij maakte namens GroenLinks deel uit van de fractie-De Groenen/Vrije Europese Alliantie. Mevrouw Sargentini was fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Amsterdam. Verder was zij actief in de Landelijke Studentenvakbond en in organisaties op het gebied van internationale samenwerking. Zij was lobbyist voor eerlijke handel en mensenrechten en actief op voorlichtingsgebied. Mevrouw Sargentini was lijsttrekker van GroenLinks bij de Europese Verkiezingen van 2009. In het Europees Parlement hield zij zich voornamelijk bezig met burgerlijke vrijheden. Als rapporteur drong zij met succes aan op het activeren van de artikel-7-procedure tegen Hongarije. Zij was adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen Nederland en is sinds 2024 wethouder van Gouda.
- 5.Linda Voortman (1979) is sinds 7 juni 2018 wethouder van Utrecht. Van 17 juni 2010 tot 6 juni 2018 was zij (met een korte onderbreking) Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Zij was eerder gemeenteraadslid in Groningen en bestuurder van FNV Schoonmaak. Mevrouw Voortman was in de Tweede Kamer onder meer woordvoerster op het gebied van Volkgezondheid Welzijn en Sport, armoede, schuldhulp, Participatiewet, wonen, emancipatie en integratie, maar hield zich ook met vele andere beleidsterreinen bezig. Zij was verder in 2017-2018 fractiesecretaris en lid van het Presidium van de Tweede Kamer.
- 6.De Politieke Partij Radikalen (PPR) was een radicaal-christelijke partij. De partij werd op 27 april 1968 opgericht door christenradicalen die zich hadden afgesplitst van vooral de Katholieke Volkspartij (KVP) en in mindere mate de Anti-Revolutionaire Partij (ARP). In 1991 fuseerde de PPR met CPN, EVP en PSP tot GroenLinks.
- 7.De Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP), opgericht in 1957, was een pacifistische partij, die tevens streefde naar hervorming van de maatschappij in socialistische zin. In 1990 fuseerde de partij met PPR, CPN en EVP tot GroenLinks.
- 8.De Communistische Partij van Nederland (CPN) was een communistische partij die na de Tweede Wereldoorlog veertig jaar lang (tot 1986) met een Eerste Kamerfractie en Tweede Kamerfractie vertegenwoordigd was in de Staten-Generaal. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in de periode 1946-1986 schommelde het zetelaantal van de CPN tussen de 2 en 10. De partij maakte altijd deel uit van de oppositie. Hoewel de CPN geen eigen jongerenorganisatie kende, was het Algemeen Nederlands Jeugdverbond (ANJV) politiek gezien nauw verbonden aan de CPN.
- 9.De EVP was een progressief-christelijke partij. De partij werd opgericht in maart 1981 als fusie van de Evangelische Progressieve Volkspartij (EPV) en een deel van de werkgroep Niet bij Brood Alleen (NBBA) van het CDA. In maart 1991 hief de partij zich op om op te gaan in een progressieve partij zonder christelijk signatuur, GroenLinks.
- 10.Het Algemeen Nederlands Jeugd Verbond (ANJV) is een jongerenorganisatie, die jarenlang als jongerenafdeling van de Communistische Partij Nederland (CPN) fungeerde. Hoewel onafhankelijk, had de CPN een grote invloed op de jongerenorganisatie. Het ANJV is een nog altijd bestaande organisatie.
- 11.Vrijwel iedere in het Nederlandse parlement vertegenwoordigde politieke partij heeft een politieke jongerenorganisatie. Een politieke jongerenorganisatie is een organisatie voor jongeren die statutair is verbonden aan een politieke partij. Een politieke jongerenorganisatie bestaat normaal gesproken uit een (hoofd)bestuur, afdelingen en een congres. De afdelingen concentreren zich meestal op de studentensteden.
- 12.Deze in 1991 opgerichte politieke jongerenorganisatie is gelieerd aan de politieke partij GroenLinks. DWARS is een organisatie voor en door jongeren van 14 tot 28 jaar die zich betrokken voelen bij groene en linkse politiek. De organisatie kent verschillende afdelingen, verspreid over heel Nederland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Utrecht.