25029 - Regels omtrent de kamers van koophandel en fabrieken
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Dit wetsvoorstel werd op 25 september 1996 ingediend door de staatssecretaris van Economische Zaken, Van Dok-van Weele1.
Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat het wenselijk is nieuwe regels te stellen omtrent de instelling, het bestuur, de taken en de financiering van de kamers van koophandel en fabrieken.
Inhoudsopgave
Regels omtrent de kamers van koophandel en fabrieken
Bij dit wetsvoorstel werden een nota van wijziging, een nota van verbetering en 19 amendementen ingediend. Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer drie moties en in de Eerste Kamer een motie ingediend.2 |
25 september 1996, memorie van toelichting, nr. 3
KST16748 Memorie van toelichting publicatie: 3 oktober 1996 |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
- 1.Ambitieuze socialistische journaliste, die in de gemeentepolitiek vlot carrière maakte als wethouder in Hoorn en burgemeester van Diemen en later Velsen. Werd in het eerste kabinet-Kok tamelijk verrassend staatssecretaris voor buitenlandse handel. Was door haar sterk internationaal gerichte portefeuille ook voor Haagse insiders een tamelijk onzichtbare bewindspersoon. Onder meer haar succesvolle inzet om de armste landen betere toegang tot de wereldhandel te geven, bleef daardoor onderbelicht. Zette na haar staatssecretariaat, na een korte periode als Tweede Kamerlid, tot 2008 haar loopbaan voort als burgemeester van Vlissingen.
- 2.CDA-Tweede Kamerlid, dat vooral als partijsecretaris en campagneleider een belangrijke rol speelde bij de bloei van het CDA in de jaren tachtig. Afkomstig uit de CHU. Was voor hij Kamerlid werd werkzaam bij de metaalwerkgevers en raadslid in Rotterdam. Hield zich in de Kamer vooral bezig met economische zaken (midden- en kleinbedrijf) en rijksuitgaven. Zette zich in voor verbetering van de positie van homoseksuelen. Na zijn Kamerlidmaatschap raadslid en vier jaar wethouder van Den Haag en daarna waterschapsbestuurder .
- 3.Gedegen en gerespecteerd lid van de Tweede Kamerfracties van GPV en ChristenUnie, die na vier jaar Eerste Kamerlidmaatschap minister van Defensie werd in het kabinet-Balkenende IV. Had het in die laatste functie veel moeilijker, onder andere vanwege de discussies rond de vredesmissie in Afghanistan. Zijn politieke loopbaan begon hij als medewerker van de Tweede Kamerfractie van het GPV, waarna hij in 1989 zelf Kamerlid werd. Hield zich met uiteenlopende onderwerpen bezig. Leidde in 1995-1996 het parlementaire onderzoek naar klimaatverandering. Daarnaast was hij nauw betrokken bij de parlementaire nasleep van het Srebrenicadrama en het vastleggen van betrokkenheid van de Tweede Kamer bij militaire missies. Na het uittreden van de PvdA-ministers was hij in 2010 acht maanden tevens minister voor Wonen, Wijken en Integratie.
- 4.PvdA-Tweede Kamerlid van Marokkaanse afkomst, die na ruim drie jaar zijn Kamerlidmaatschap voortijdig beëindigde. Was na in de schoonmaakbranche werkzaam te zijn geweest, actief in organisaties voor buitenlandse werknemers en werd in 1984 coördinator minderhedenbeleid in Noord-Holland. Nadien textielondernemer. Vanwege belastingproblemen en problemen rond zijn vergoeding als Kamerlid die met dit ondernemerschap samenhingen, besloot hij op verzoek van zijn fractie terug te treden.
- 5.Johan Remkes (1951) begon zijn politieke loopbaan als voorzitter van de JOVD en werd later lid van Gedeputeerde Staten van Groningen. In de perioden oktober 1993-augustus 1998 en november 2006-juni 2010 was hij Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij hield zich als Kamerlid onder meer bezig met economische zaken, binnenlandse zaken, belastingen en mediabeleid. In het tweede kabinet-Kok was hij staatssecretaris van Volkshuisvesting. Van 22 juli 2002 tot 22 februari 2007 was hij minister van Binnenlandse Zaken. In het kabinet-Balkenende I (2002-2003) was hij tevens vicepremier. In de periode 2019-2020 was hij waarnemend burgemeester van 's-Gravenhage en daarvoor van 1 juli 2010 tot 1 januari 2019 Commissaris van de Koning(in) in Noord-Holland. In 2017-2018 was hij voorzitter van de Staatscommissie parlementair stelsel. Van 19 april tot 1 december 2021 was de heer Remkes waarnemend commissaris van de Koning in Limburg.
- 6.Politiek voorman van de SGP, die als nestor van de Tweede Kamer gezag verwierf. Studeerde weg- en waterbouw en was werkzaam in het onderwijs. Kwam in 1981, na ruim acht jaar Statenlid in Utrecht te zijn geweest, in de Kamer. Vanaf 1986 fractievoorzitter en partijleider. Voerde in de Kamer het woord over uiteenlopende onderwerpen. Minzame, hardwerkende volksvertegenwoordiger die zich dienstbaar opstelde en geen eerzucht kende. Als nestor ontwikkelde hij zich, ondanks het tamelijk politieke isolement van zijn partij, tot het staatsrechtelijk en 'zedelijk' geweten van de Kamer. Waarschuwde geregeld tegen verruwing van de parlementaire mores.
- 7.Uit het bedrijfsleven afkomstig Tweede Kamerlid van D66 tijdens de paarse kabinetten. Was directeur van een installatiebedrijf en voorzitter van de werkgeversorganisatie in de installatiebranche. In de Kamer woordvoerder voor onder meer economische zaken (industriebeleid, winkeltijden) en marktwerking in het openbaar vervoer. Maakte zich sterk voor betere verantwoording van overheidsuitgaven en was vier jaar voorzitter van de commissie voor de rijksuitgaven. Deed van zich spreken toen hij zich zeer kritisch uitliet over de band die tussen het koningshuis en de familie Zorreguieta zou ontstaan door het huwelijk van de prins van Oranje.
- 8.Gerenommeerd fiscaal jurist, die twaalf jaar Eerste Kamerlid voor het CDA was. Begon zijn loopbaan als belastinginspecteur en was daarna advocaat en belastingadviseur in Amsterdam. Had zitting in de belastingsherzieningscommissie-Oort en leidde in 1990-1991 de opvolgende belastingcommissie-Stevens. Kritisch volger van de bewindslieden van financiën. Behalve woordvoerder belastingen en economische zaken was hij in de Eerste Kamer voorzitter van de vaste commissie voor financiën en van de commissie voor de Verzoekschriften.
- 9.Intelligente analyticus met grote kennis van de energiesector die twaalf jaar Eerste Kamerlid voor de VVD was. Vervulde diverse functies bij energiemaatschappijen en in het bedrijfsleven. Zo was hij directeur van het Gemeentelijk Energiebedrijf in Amsterdam en voorzitter van de directie van de Samenwerkende Electriciteits Produktiebedrijven. Hield zich in de Senaat vooral bezig met milieubeheer, economische zaken en financiën. Stond bekend als een scherp, vasthoudend, en af en toe wat 'lastig' politicus, die echter ook over de nodige humor beschikte.
- 10.Toegewijd Eerste Kamerlid van de SGP en als zodanig zestien jaar woordvoerder op uiteenlopende beleidsterreinen. Hij voerde bijvoorbeeld het woord over volksgezondheid, verkeer, economische zaken en sociale zaken. Vervulde directiefuncties op het terrein van de volksgezondheid en was burgemeester van Sint Philipsland (1973-1981) en van Genemuiden (1981-1987). Bescheiden en minzame senator, die een principiële inbreng combineerde met een constructieve opstelling.
- 11.Gelders Eerste Kamerlid voor de PvdA, die in 1995 dankzij voorkeurstemmen zijn zetel behield. Voormalige vakbondsbestuurder, personeelschef en directeur van een begeleidingsinstituut voor ondernemingsraden. In de Eerste Kamer woordvoerder economische zaken en landbouw. Stemde als enige van zijn fractie tegen de Betuwelijn.