Mr. J.H.C. (Jan) van Zanen
Jan van Zanen (1961) is sinds 1 juli 2020 burgemeester van 's-Gravenhage. In de periode 2003-2008 was hij voorzitter van de VVD. Kreeg in die tijd te maken met de affaire-Hirsi Ali1, met het aftreden van Van Aartsen2, met de lijsttrekkersstrijd tussen Rutte3 en Verdonk4 en met de opkomst van de concurrenten Partij voor de Vrijheid5 en Trots op Nederland6. Hij was verder wethouder in Utrecht, van 1 juli 2005 tot 1 januari 2014 burgemeester van Amstelveen en van 1 januari 2014 tot 1 juli 2020 burgemeester van Utrecht.
functie(s) in de periode 2003-heden: partijvoorzitter, burgemeester van 's-Gravenhage, burgemeester van Utrecht
Inhoudsopgave
Purmerend, 4 september 1961 partij(en)
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie)
-
-staffunctionaris juridische zaken, vereniging Gamma te Utrecht, van 1986 tot 1989
-
-lid gemeenteraad van Utrecht, van april 1990 tot maart 2002
-
-bestuurssecretaris, landelijke ondernemersvereniging VOG, van 1991 tot 1998
-
-wethouder (van onder andere financiën, openbare ruimte, economische zaken, monumenten, wijk Utrecht-Oost en wijk Utrecht-Noordoost) van Utrecht, van april 1998 tot 1 juli 2005
-
-burgemeester van Amstelveen, van 1 juli 2005 tot 1 januari 2014
-
-burgemeester van Utrecht, van 1 januari 2014 tot 1 juli 2020
-
-burgemeester van 's-Gravenhage, vanaf 1 juli 2020
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
huidige-
-co-president United Cities and Local Governments, vanaf december 2019 (als burgemeester 's-Gravenhage)
-
-voorzitter bestuur Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (als burgemeester 's-Gravenhage)
-
-voorzitter bestuur Veiligheidsregio Haaglanden (als burgemeester 's-Gravenhage)
vorige (4/9)
-
-voorzitter Stichting Regres Bouwnijverheid (in hoedanigheid van wethouder van Utrecht)
-
-voorzitter Raad van Commissarissen N.V. Hydron Midden-Nederland (in hoedanigheid van wethouder van Utrecht)
-
-lid algemeen en dagelijks bestuur gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Utrecht (in hoedanigheid van wethouder van Utrecht)
-
-voorzitter VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), van 3 juni 2015 tot 13 juni 2023
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
comités van aanbeveling, erefuncties etc.
erelid JOVD, vanaf maart 2015
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
uit de privésfeer-
-Groeide op in Edam-Volendam
-
-Heeft een relatie met Simone Richardson, in 2022 Tweede Kamerlid voor de VVD
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.
- 1.Intelligente, moedige, maar ook controversiële in Somalië geboren politica. Kwam na uitgehuwelijkt te zijn als asielzoekster uit Kenia naar Nederland. Studeerde politicologie in Leiden en werkte daarna bij het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Toen die partij haar in 2002 geen kandidaat stelde voor de Tweede Kamer stapte zij over naar de VVD. Werd voor die partij een spraakmakend Kamerlid, dat zich bezighield met integratie en emancipatie. Had soms moeite met de fractiediscipline. Als opinieleidster zocht zij het debat met moslims, waarbij zij 'heilige huisjes' niet spaarde. Met name de film 'Submission' zorgde voor veel weerstand. Na de moord op Theo van Gogh, regisseur van de film, werd zij permanent bewaakt. In 2006 besloot zij zich in de VS te vestigen. Door een controverse rond haar nationaliteit werd dat vertrek bespoedigd. Werkt nu bij het American Enterprise Institute for Public Policy Research in Washington.
- 2.VVD-politicus, maar zoon van een Haagse ARP-bestuurder en minister. Begon zijn loopbaan bij de VVD-Tweede Kamerfractie, onder meer als ambtelijk secretaris, en was daarna directeur van de Telders-stichting en medewerker van minister Wiegel. Na secretaris-generaal van Binnenlandse Zaken te zijn geweest, werd hij minister van Landbouw in het kabinet-Kok I. Startte een grootschalige saneringsoperatie in de varkenshouderij. Minister van Buitenlandse Zaken in het tweede kabinet-Kok. Werd in 2002 Kamerlid en in 2003 fractievoorzitter van de VVD. Mocht zich echter niet politieke leider noemen en stapte na de verloren raadsverkiezingen van 2006 op. Stond als burgemeester van Den Haag (2008-2017) goed aangeschreven bij de bevolking. Was in 2017 waarnemend commissaris van de Koning in Drenthe en van december 2017 tot juli 2018 waarnemend burgemeester van Amsterdam.
- 3.Mark Rutte (1967) is sinds 1 oktober 2024 secretaris-generaal van de NAVO. Hij was van 14 oktober 2010 tot 2 juli 2024 minister-president en minister van Algemene Zaken. Sinds 2006 was hij politiek leider van de VVD. In 2006-2010 was de heer Rutte fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Hij was van 17 juni 2004 tot 28 juni 2006 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap belast met wetenschapsbeleid, beroepsonderwijs en studiefinanciering. Daarvoor was hij bijna twee jaar staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid belast met onder andere volksverzekeringen, bijstand en arbeidsomstandigheden. De heer Rutte was eerder voorzitter van de JOVD en manager bij een werkmaatschappij van Unilever.
- 4.Spraakmakende politica in het post-Fortuyn-tijdperk. Kreeg na haar studie in Nijmegen leidinggevende functies bij onder meer het gevangeniswezen en werd in 2003 als 'buitenstaander' minister voor Vreemdelingenbeleid en Integratie in het tweede kabinet-Balkenende. Was daarna het boegbeeld van het strengere asielbeleid en greep haar toenemende populariteit aan om zich te mengen in de leiderschapsstrijd bij de VVD. Zij werd echter verslagen door Rutte, maar kreeg bij de Kamerverkiezingen in 2006 als nummer twee wel meer stemmen. Claimde toen een leidende rol in de VVD en werd later uit de fractie gezet. De door haar in 2008 opgerichte beweging 'Trots op Nederland' bleek uiteindelijk geen succes. Sinds 2022 is zij raadslid voor Hart voor Den Haag.
- 5.De Partij voor de Vrijheid (PVV) is een populistische partij, met zowel conservatieve, 'rechtse' als 'linkse' standpunten. De PVV is op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad door Geert Wilders, na zijn vertrek bij de VVD. Hij is sindsdien ook de politiek leider.
- 6.Trots op Nederland (TROTS) was een politieke beweging die ontstond rond oud-Tweede Kamerlid en oud-VVD-minister Rita Verdonk. De beweging werd op 3 april 2008 formeel gelanceerd. Bij de verkiezingen van 9 juni 2010 behaalde TROTS geen zetel. Rita Verdonk maakte op 21 oktober 2010 haar vertrek uit de landelijke politiek bekend.