F. (Felix) Rottenberg
Intelligente, spreekvaardige en vrijgevochte Amsterdamse sociaaldemocraat, die al op jonge leeftijd actief was in de PvdA. Als voorzitter van de Jonge Socialisten1 lid van het partijbestuur ten tijde van Den Uyl2. Bekleedde later functies op cultureel en journalistiek gebied en werd in 1992 samen met Ruud Vreeman3 voorzitter van de PvdA. Stuurde aan op partijvernieuwing, hetgeen onder meer leidde tot grote wijzigingen op de kandidatenlijst. Gooide regelmatig de knuppel in het hoenderhok en was voorstander van openlijke debatten. Een ziekte dwong hem zijn voorzitterschap neer te leggen. Keerde later terug in de journalistiek als programmamaker.
functie(s) in de periode 1992-1997: partijvoorzitter
Inhoudsopgave
Felix (Felix)
geboorteplaats en -datum
Amsterdam, 4 juni 1957 partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)
-
-programmamaker AT5, NPS en VPRO, tot 2004
-
-interm-directeur cultureel centrum "De Balie" te Amsterdam, vanaf juni 2005
-
-programmamaker AT5, van 2005 tot juni 2016 (interviewer/presentator programma XLF)
-
-voorzitter Brancheorganisatie Kinderopvang, vanaf 9 juni 2016
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
huidige (4/5)-
-lid Raad van Advies Veronica Radioschool, vanaf november 2005
-
-lid Cliëntenraad, AMC te Amsterdam
-
-voorzitter Amsterdamse Kunstraad, vanaf 20 januari 2016
-
-lid commissie toekomst veehouderij, vanaf februari 2016
vorige (4/8)
-
-voorzitter Stichting "De IJsbreker", vanaf 1994
-
-voorzitter jury Neprom Prijs 2008
-
-lid Commissie verduurzamingsperspectieven veehouderij Brabant (Commissie-Van Doorn), van januari 2011 tot 1 september 2011
-
-voorzitter Rijksmuseumfonds, tot januari 2013
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
algemeen (5/6)-
-Sprak zich in september 1993 in een interview in 'De Telegraaf' uit tegen voortzetting van het fractievoorzitterschap van Thijs Wöltgens. De fractie en partijleider Kok schaarden zich achter Wöltgens, waarna Rottenberg verklaarde zijn uitspraken te betreuren en vertrouwen uitsprak in Wöltgens.
-
-Bracht na de verkiezingsnederlaag van de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 samen met Ruud Vreeman de notitie "Idee en beweging" uit, waarin zij pleitten voor een betere 'maatschappelijke worteling' van hun partij. Er moet meer aandacht komen voor wijkgerichte aanpak.
-
-In de programmacommissie 1994 voorstander van een 'paarse' coalitie van PvdA, VVD en D66
-
-Legde zijn partijvoorzitterschap neer vanwege de ziekte sarcoïdose (een auto-imuunziekte)
-
-Trok zich in september 2015 terug als voorzitter van de kandidaatstellingcommissie vanwege de commotie over kwalificaties die hij in een interview met Vrij Nederland van Diederik Samsom had gegeven
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.
- 1.Deze organisatie is de onafhankelijke politieke jongerenorganisatie van de PvdA. De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) wil jongeren interesseren voor politiek en jongerenparticipatie bevorderen in politieke en maatschappelijke zin. Belangrijke maatschappelijke onderwerpen waar JS zich mee bezighoudt zijn: goed en toegankelijk onderwijs, sociale zekerheid, werkgelegenheid, duurzame ontwikkeling en milieu.
- 2.Gedreven PvdA-ideoloog en -politicus en econoom. Voor sommigen 'ome Joop', voor anderen de verpersoonlijking van verfoeilijk socialisme. Kwam vanuit de journalistiek in de 'denktank' van de PvdA en werd in 1956 Tweede Kamerlid. Stapte in 1962 over het wethouderschap van economische zaken in Amsterdam en stimuleerde onder andere de industrievestiging. In 1965 minister van Economische Zaken in het kabinet-Cals. Volgde in 1966 Vondeling op als partijleider. Zou tot 1986 het gezicht van de PvdA zijn. Het door hem geleide kabinet ging als het meest linkse de geschiedenis in. Kon het succes bij de verkiezingen van 1977 niet omzetten in hernieuwde regeermacht. Zijn derde optreden als minister (ditmaal van Sociale Zaken onder Van Agt) verliep teleurstellend. Ondanks herstel in 1982 bleef zijn partij buiten het kabinet. Erudiet analyticus en scherp debater, die door zijn gedrevenheid echter soms drammerig overkwam.
- 3.PvdA-bestuurder en vakbondsman met een reputatie als krachtig bestuurder. Trad wel vaak voortvarend en erg doelgericht op, waardoor hij soms weerstanden opriep. Studeerde arbeids- en organisatiepsychologie en doorliep een loopbaan bij NVV en FNV, laatstelijk als voorzitter van de vervoersbond FNV. Vormde in 1992 samen met Felix Rottenberg het duo-voorzitterschap van de PvdA en gaf in die functie een belangrijke aanzet tot partijvernieuwing. Werd in 1994 Tweede Kamerlid, maar kon in die functie minder goed z'n draai vinden. Werd na drie jaar burgemeester, eerst van Zaanstad en daarna van Tilburg. In 2013-2015 waarnemend burgemeester van Groningen. Kwam daarna in de Eerste Kamer, maar vertrok al na anderhalf jaar toen hij waarnemend burgemeester van Zaanstad werd.