W.J. (Will.) Verkerk - Hoofdinhoud
Voormalige voorlichter van de gemeente Eindhoven, die vier jaar als Ouderenvertegenwoordiger in de Tweede Kamer zat. Kwam na anderhalf jaar in conflict met fractieleider Jet Nijpels i, waarna de fractie splitste; zij beschuldigde hem er zelfs van fysiek geweld te hebben gebruikt. Vormde na die breuk samen met Van Wingerden i de AOV-fractie. Aan deze samenwerking kwam kort voor de verkiezingen van 1998 een einde. Kaartte als Kamerlid de millenniumproblematiek aan (de mogelijkheid dat verouderde computersystemen niet meer zouden werken na ingang van het jaar 2000).
AOV, Lid-Verkerk
functie(s) in de periode 1994-1998: lid Tweede Kamer, fractievoorzitter TK
Inhoudsopgave
Willibrord Johannes (Will.)
geboorteplaats en -datum
Utrecht, 1 december 1938 partij(en)
AOV (Algemeen Ouderen Verbond), vanaf december 1993
lid tussentijds gevormde fractie(s)
-
-fractie lid-Verkerk (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 31 mei 1995 tot 29 augustus 1995 (na uit de AOV-fractie te zijn gezet en tot het royement als AOV-lid van Nijpels, Aiking en Boogaard; daarna verder als AOV-fractie)
-
-fractie lid-Verkerk (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 31 maart 1998 tot 19 mei 1998 (na conflict met C.S. van Wingerden)
-
-journalist PZC (Provinciale Zeeuwse Courant)
-
-staffunctionaris publiciteit (vormingswerk) te Driebergen
-
-hoofd bureau voorlichting, gemeente Alphen aan den Rijn
-
-voorlichtingsambtenaar, gemeente Eindhoven
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 18 mei 1994 tot 19 mei 1998
-
-fractievoorzitter (eenmansfractie) lid-Verkerk, Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 31 maart 1998 tot 19 mei 1998
-
-afgevaardigde lid Raad van Kerken Eindhoven
-
-lid Huurcommissie Eindhoven e.o.
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
opvallend stemgedrag (0/1)In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
algemeen (3/4)-
-Hij liet na de verkiezingen weten geen fractiediscipline te zullen aanvaarden. Lijsttrekker Jet Nijpels vroeg hem daarom af te zien van zijn zetel, maar hij nam wel zitting.
-
-Werd op 30 mei 1995 door het bestuur van de AOV-Tweede Kamerfractie uit de fractie gezet, omdat hij zich gedistantieerd had van het besluit om zijn fractiegenoot Van Wingerden te schorsen als partijlid. Vormde toen met Van Wingerden de Groep-Van Wingerden/Verkerk. Na de algemene ledenvergadering van 10 juni 1995, waar de Tweede Kamerleden Nijpels, Boogaard en Aiking-van Wageningen werden geroyeerd als partijlid, beschouwden hij en Van Wingerden zich als de rechtmatige AOV-fractie.
-
-Brak op 31 maart 1998 vanwege voortdurende ruzie met zijn fractiegenoot Van Wingerden en ging als onafhankelijk lid verder.
U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.
literatuur/documentatieToof Brader en Marja Vuijsje, "Haagse portretten. Tweede-Kamerleden, ministers, staatssecretarissen" (1995)
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.