Ir. L.A.H. (Leo) Peters - Hoofdinhoud
Minister van Uniezaken en Overzeese Rijksdelen i in het kabinet-Drees II i. Landbouweconoom uit Midden-Limburg die kort na zijn studie in Wageningen landbouwattaché werd in Washington. Speelde in de VS tijdens de Wereldoorlog een belangrijke rol als lid van de Nederlandse economische missie. Na de oorlog enkele jaren Gouverneur van de Nederlandse Antillen. Tijdens zijn bewind als minister vestigden zich 12.000 Ambonezen in Nederland. Na zijn aftreden, net als eerder zijn vader en grootvader, burgemeester. Bescheiden maar zelfverzekerd man, die als minister echter weinig indruk maakte.
KVP
functie(s) in de periode 1951-1952: minister, Gouverneur van Nederlandse Antillen
Inhoudsopgave
Leonard Antoon Hubert (Leo)
geboorteplaats en -datum
Well (gem. Bergen, Lb.), 8 juli 1900
overlijdensplaats en -datum
Bergen op Zoom, 5 april 1984 partij(en)
KVP (Katholieke Volkspartij)
-
-rijkslandbouwconsulent voor de Verenigde Staten, van augustus 1927 tot 1 september 1934 (verbonden aan de Nederlandse ambassade te Washington)
-
-rijkslandbouwconsulent voor België en Luxemburg, van 1 september 1934 tot 1 december 1937 (verbonden aan de Nederlandse ambassade te Brussel)
-
-secretaris van minister Deckers, van 1 december 1935 tot juni 1937
-
-rijkslandbouwconsulent voor de Verenigde Staten, van 1 december 1937 tot 1 juli 1948 (verbonden aan de Nederlandse ambassade te Washington)
-
-Gouverneur van de Nederlandse Antillen, van 1 juli 1948 tot 30 maart 1951 (benoemd bij K.B. van 25 juni 1948)
-
-minister van Uniezaken en Overzeese Rijksdelen, van 30 maart 1951 tot 2 september 1952 (benoemd bij K.B. van 22 maart 1951)
-
-burgemeester van Bergen op Zoom, van 16 november 1952 tot 1 augustus 1965 (benoemd bij K.B. van 28 oktober 1952)
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
lid Carïbische Commissie, omstreeks 1946In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
als bewindspersoon-
-Tijdens zijn ministerschap kwamen ruim twaalfduizend Ambonezen (KNIL-militairen en hun gezinnen) naar Nederland, omdat demobilisatie in Indonesië of Nieuw-Guinea niet mogelijk bleek. Zij werden in Nederland ondergebracht in kampementen (woonoorden), waarbij er vanuit werd gegaan dat deze opvang tijdelijk zou zijn.
-
-Was leider van de Nederlandse delegatie op de Ronde-Tafelconferentie die in 1952 werd gehouden over de staatkundige verhoudingen tussen Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen
-
-Zijn vader was burgemeester van Bergen, Lb. (1904-1918), Statenlid en directeur van de Boeren- en Tuindersondelingen
-
-Winkler Prins Jaarboek 1952
-
-M.H. Verweij, "De rekening van een koloniaal verleden", in: J.J.M. Ramakers, "Het kabinet-Drees II, 1951-1952", 696-698
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.