Besluit van 25 oktober 2024 tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet publiek toezicht en handhaving verordening bevordering billijkheid en transparantie voor zakelijke gebruikers van onlinetussenhandelsdiensten

1.

Kerngegevens

Document date 07-11-2024
Publication date 07-11-2024
Reference Stb. 2024, 331
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Besluit van 25 oktober 2024 tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet publiek toezicht en handhaving verordening bevordering billijkheid en transparantie voor zakelijke gebruikers van onlinetussenhandelsdiensten

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Economische Zaken van 24 oktober 2024, nr. WJZ/87753431;

Gelet op artikel 10 van de Wet publiek toezicht en handhaving verordening bevordering billijkheid en transparantie voor zakelijke gebruikers van onlinetussenhandelsdiensten;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Enig artikel

De Wet publiek toezicht en handhaving verordening bevordering billijkheid en transparantie voor zakelijke gebruikers van onlinetussenhandelsdiensten treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin dit besluit wordt geplaatst.

Onze Minister van Economische Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in het Staatsblad zal worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 25 oktober 2024

Willem-Alexander

De Minister van Economische Zaken, D.S. Beljaarts

Uitgegeven de zevende november 2024

De Minister van Justitie en Veiligheid, D.M. van Weel

NOTA VAN TOELICHTING

Met dit koninklijk besluit wordt voorzien in de inwerkingtreding van de Wet publiek toezicht en handhaving verordening bevordering billijkheid en transparantie voor zakelijke gebruikers van onlinetussenhandelsdiensten (hierna: de wet). De wet treedt in werking met ingang van de dag na publicatie van dit inwerkingtredingsbesluit.

De zogenoemde platform-to-business verordening1 is al sinds juli 2020 van kracht en sindsdien moeten online platforms zich aan de regels uit de verordening houden. De wet regelt dat de Autoriteit Consument en Markt bevoegdheden heeft om toezicht te houden op de naleving van de verordening door online platforms. Dit komt gebruikers van online platforms ten goede. Het wetsvoorstel legt geen extra verplichtingen op aan online platforms.

De Europese Commissie is een inbreukprocedure gestart tegen meerdere lidstaten, waaronder Nederland, vanwege het niet vaststellen van specifieke nationale regels om te voldoen aan artikel 15, tweede lid, van de verordening. Dit artikel verplicht tot het vaststellen van regels waarin is voorzien in de maatregelen die van toepassing zijn bij overtreding van de verordening. De regering heeft naar aanleiding van deze ingebrekestelling aan de Commissie geantwoord dat het bestaande civiele recht voldoende effectieve maatregelen bevat die van rechtswege van toepassing zijn als een platform de P2B-verordening overtreedt, en dat daarom specifieke wettelijke bepalingen niet nodig zijn om te voldoen aan artikel 15, tweede lid, van de P2B-verordening. Deze wet, die het toezicht op de P2B-verordening versterkt in aanvulling op het bestaande civiele recht, bevat specifieke nationale regels die voorzien in maatregelen die van toepassing zijn bij overtreding van de verordening. De wet komt daarmee sowieso tegemoet aan de zorgen van de Europese Commissie. Om deze reden is het wenselijk dat het wetsvoorstel onmiddellijk in werking treedt. Dit is in lijn met de uitzondering voor implementatiewetgeving in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten en de vereiste termijn tussen publicatie en inwerkingtreding.

De Minister van Economische Zaken, D.S. Beljaarts

X Noot 1

Verordening (EU) 2019/1150 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 ter bevordering van billijkheid en transparantie voor zakelijke gebruikers van onlinetussenhandelsdiensten (PbEU 2019, L 186).


 
 
 

3.

More information

 

4.

Parlementaire Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.