GroenLinks-PvdA wil onderbouwing invoeren noodmaatregelen

Source: Partij van de Arbeid (PvdA) i, GroenLinks (GL) i, published on Thursday, September 19 2024.

Het kabinet heeft aangekondigd noodmaatregelen te willen nemen, zodat ze zonder tussenkomst van het parlement een deel van de asielwet buiten werking kunnen stellen. GroenLinks-PvdA is hier uitermate kritisch op, want hiermee zet het kabinet de Tweede Kamer buitenspel.

Frans Timmermans noemde dat gisteren een rechtstreekse aanval op de democratische rechtsstaat. De Tweede Kamer wil graag weten wat de juridische onderbouwing is van de toepassing van het noodrecht. GroenLinks-PvdA vroeg dan ook om de stukken die hierover gaan.

Vanmorgen kwam het bericht dat de gevraagde stukken nog niet toegezonden konden worden. Toen het debat begon, bleek dat het kabinet niet van plan was de juridische analyse nu naar de Kamer te sturen. Daarop werd het debat geschorst tot 12 uur, zodat het kabinet kon bedenken hoe het nu verder moest.

“De gevraagde stukken kunnen nog niet worden toegezonden” - antwoord op de vraag van de Kamer over de juridische onderbouwing van de noodwet waarmee het kabinet een asielcrisis wil uitroepen. #debat #apb pic.twitter.com/fTV5mN91sh

— floor bremer (@floorbremer) September 19, 2024

“De stukken zijn er, maar ze worden niet met de Kamer gedeeld,” stelt @F__Timmermans terecht.

Opvallend begin van dag 2 vd #algemenebeschouwingen2024. Waar de oppositie het kabinet herinnert aan de plicht om de Kamer te informeren over de onderliggende adviezen over de noodwet. pic.twitter.com/FD9RhwXGur

— Lisa Westerveld 🌱 (@Lisawesterveld) September 19, 2024

“Ik zit een beetje in een klem” vat het leiderschap van premier Schoof wel goed samen. #apb2024

— Jesse Klaver (@jesseklaver) September 19, 2024