Hongarije en Estland blokkeren hervorming van “de meest geheime achterkamer in Brussel” - Main contents
Door Paul Tang op 7 december 2021 Delen
De Europese ministers van Financiën stemden over een hervorming van de “gedragscodegroep” waarin lidstaten elkaars belastingwetgeving onder de loep nemen. Deze groep beslist ook welke landen op de zogenoemde zwarte lijst van belastingparadijzen komen. Hongarije en Estland blokkeerden de overeenkomst, waarmee een eerste hervorming van deze groep sinds de oprichting in 1997 van de baan is.
De vele schandalen laten zien dat Europa haar fiscale zaakjes binnen en buiten de EU nog altijd niet op orde heeft en dat hervorming absoluut noodzakelijk is. De houding van Hongarije en Estland is dan ook onacceptabel en een klap in het gezicht van Europese burgers. Dit is de meest geheime achterkamer in Brussel. Ze zijn 25 jaar geleden opgericht om belastingontwijking tegen te gaan, maar die missie is mislukt. Belastingontwijking binnen de EU is gegroeid naar zo’n €160 miljard per jaar. Tegelijkertijd vermijdt de groep publieke controle. Informatie komt maar mondjesmaat naar buiten en nationale parlementen noch het Europees Parlement kunnen op enige manier toezicht houden op wat er daar gebeurt.
Vrijdag stuurde ik als voorzitter van de belastingcommissie samen met de coördinatoren en voorzitters van de Commissies Economische Zaken en Belastingaangelegenheden nog een open brief om Hongarije en Estland over de streep te trekken.
De vele schandalen laten zien dat Europa haar fiscale zaakjes binnen en buiten de EU nog altijd niet op orde heeft en dat hervorming absoluut noodzakelijk is. De dag na publicatie van de Pandora Papers werden de Seychellen, één van de sterspelers uit deze onthulling, van de lijst van belastingparadijzen afgehaald. De houding van Hongarije en Estland is dan ook onacceptabel en een klap in het gezicht van Europese burgers.
De beoogde hervorming maakt het mogelijk om naast voorkeursregelingen voor buitenlandse bedrijven ook algemene fiscale wetgeving tegen het licht te houden. Dan kunnen bijvoorbeeld eindelijk de Europese patentboxen worden aangepakt. Het is echter teleurstellend dat de criteria voor belastingparadijzen ongewijzigd blijft. Agressieve belastingplanning zoals beschreven in de Pandora Papers kan dus ongestoord doorgaan. Een gemiste kans.