35771 NL - wetsvoorstel
Zwijgbedingen in jeugdzorg, zorg en ondersteuning - Main contents
Please note
This page contains a limited version of this dossier in the EU Monitor.
Dit wetsvoorstel werd op 18 maart 2021 ingediend door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, De Jonge i.
De afgelopen jaren is regelmatig bericht over het bestaan van zogenoemde “zwijgcontracten” in de zorg. De regering vindt dat zwijgbedingen over incidenten onaanvaardbaar zijn. Een zwijgbeding wordt overeengekomen tussen aanbieders en cliënten. Een geheimhoudingsbepaling is in algemene zin geoorloofd. Met dit wetsvoorstel wil de regering te verduidelijken dat een zwijgbeding met betrekking tot het verstrekken van informatie over incidenten in jeugdzorg, zorg en ondersteuning van rechtswege nietig is. Er hoeft dan niet meer, in geval van een geschil door tussenkomst van de rechter, beoordeeld te worden of er sprake is van nietigheid omdat de inhoud of strekking van het zwijgbeding is strijd is met de goede zeden of de openbare orde. Het wetsvoorstel regelt direct de wettelijke nietigheid van een zwijgbeding.
Contents
Wijziging van diverse wetten in verband met zwijgbedingen in jeugdzorg, zorg en ondersteuning
Bij dit wetsvoorstel werden vier amendementen ingediend. Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer drie moties ingediend. (37 stuks)2 |
18 maart 2021, koninklijke boodschap, nr. 1
KST357711 Koninklijke boodschap |
2 |
18 maart 2021, voorstel van wet, nr. 2
KST357712 Voorstel van wet |
2 |
18 maart 2021, memorie van toelichting, nr. 3
KST357713 Memorie van toelichting |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van Internetconsultatiedocumenten en reacties, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.
The full version is available for registered users of the EU Monitor by ANP and PDC Informatie Architectuur.
The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.