Parlementscommissie: Géén Brexitakkoord zonder visserij - Main contents
Gisteravond nam in Brussel de parlementscommissie visserij haar definitieve standpunt over de toekomstige betrekkingen van de Europese Unie met het Verenigd Koninkrijk in. CDA-Europarlementariër en visserijwoordvoerder Annie Schreijer-Pierik is helder: “Geen visserijovereenkomst betekent voor ons geen Brexitakkoord. De visserijsector mag niet vergeten worden in dit grote politieke spel.” Met haar christendemocratische Franse collega François-Xavier Bellamy kreeg Schreijer-Pierik een grote meerderheid van de visserijcommissie van het Parlement achter haar voorstellen, die nu aan de Brexitonderhandelaars van het Europees Parlement zullen worden voorgelegd.
“Het is onmogelijk om een overeenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk te sluiten als er geen evenwichtige visserijovereenkomst voor de lange termijn is die blijvende wederzijdse toegang tot wateren, visgronden en -bestanden garandeert”, benadrukt Schreijer-Pierik en roept op tot verdere onderhandelingen. “Zonder een akkoord zullen veel directe en indirecte banen worden vernietigd en zal het sociaal-economische weefsel van de kustgebieden en visserijgemeenten worden beschadigd. Deze waardeketen wordt al ernstig aangetast door de gevolgen van de huidige coronacrisis. Het is in het belang van beide partijen om het alsnog eens te worden over een evenwichtig akkoord waarbij wederzijdse toegang tot visgronden en het verdelen van visquota gegarandeerd blijven.”
Nederlandse vissers zullen liefst 38 procent van hun totale visvangst verliezen als ze na de Brexit niet meer zouden mogen vissen in Britse wateren, zo berekenden onderzoekers van Wageningen University eerder dit jaar. “Verder is 82 procent van alle haring die wordt gevangen door onze vissers afkomstig uit het Britse deel van de Noordzee. Voor makreel is dat zelfs 62 procent, voor blauwe wijting 50 procent, voor tong zeker 29 procent en voor schol ook 23 procent”, zegt de CDA-politica. Schreijer-Pierik wijst op de economische realiteit. “Bijna 40% van de in Europa gevangen vis wordt gevangen in Britse wateren en omgekeerd wordt 70% van de Britse visserijproducten geëxporteerd naar de Europese markt. Daarom eisen wij nu boter bij de vis voor onze vissers, aquacultuur en vishandel.”