EU-Parlement wil steun oester- en mosselsector

Source: J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, published on Tuesday, June 12 2018, 3:19.

Het Europees Parlement vraagt met klem dat de Europese Commissie en de EU-landen de bedreigingen voor de mossel- en oesterkweek aanpakken. Een grote meerderheid van het EU-Parlement steunde vandaag de oproep van Annie Schreijer-Pierik (CDA Europarlement) om actie te ondernemen tegen het oesterherpesvirus en de Japanse oesterboorder. Het virus en de roofslakken, zogenaamde invasieve exoten, zijn een ware plaag voor de oesterkweek en de mosselcultuur in onder meer Zeeland.

Het Europees Parlement verwelkomt in haar resolutie over de toekomst van de aquacultuur in de EU de beste praktijken en voorbeelden van goede samenwerking in de sector op basis van convenanten tussen natuurbeschermers, overheden en de aquacultuursector in onder meer Natura 2000-gebieden, zoals in het Mosselconvenant in de Waddenzee.

De Europarlementariërs zijn verheugd hoezeer de aquacultuur bijdraagt aan de waterkwaliteit en milieu. Bepaalde juridische belemmeringen voor aquacultuur wijst het Europees Parlement daarom af als “onwenselijk uit het oogpunt van duurzaamheid en sociaal-economische ontwikkeling.”

Schreijer-Pierik wil aquacultuurproducten die de EU binnenkomen moeten voldoen aan dezelfde milieu- en voedselveiligheidseisen als Europese schaaldieren en kweekvis. “Erg jammer dat er nog steeds geen gelijk speelveld is hierbij. Ondertussen komen van buiten Europa visproducten binnen waarbij enorm veel antibiotica wordt gebruikt.

Ook binnen Europa moeten geharmoniseerde milieu- en voedselveiligheidsregels komen. Deze moeten gelijk worden gehandhaafd om oneerlijke concurrentie te voorkomen, zo eist het Parlement op voorstel van het CDA.