Voorstel landbouwbeleid valt niet in goede aarde

Source: J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, published on Friday, June 1 2018, 3:13.

De voorstellen voor een nieuw landbouwbeleid vallen niet in goede aarde bij het CDA in het Europees Parlement. De Europese Commissie presenteerde vandaag de voorstellen voor het beleid na 2020, waarover de komende twee jaar wordt besloten.

Deze insteek wordt zeker niet de uitkomst, wat mij betreft. Hier moeten we ook na de Europese verkiezingen volgend jaar nog flink aan verbouwen“, zegt Annie Schreijer-Pierik. “De verlaging van het budget geeft een groot probleem voor de boeren. Dit ondermijnt de sector en de voedselzekerheid van 520 miljoen consumenten in de EU.

Belangrijk probleem is dat ieder landen voortaan aanzienlijke delen van de boerengelden mag bestemmen voor andere doelen “Zo krijgen we onaanvaardbare verschillen tussen de landen, een heel ongelijke concurrentie. Bijvoorbeeld Nederlandse boeren krijgen dan 30% minder geld dan hun Duitse concurrenten. Dat kan niet waar zijn. Dit is het einde van het gemeenschappelijk landbouwbeleid in de EU.” Schreijer wil dat dit geld binnen de landbouwsector blijft, zoals om boeren en tuinders te betalen voor hun inspanningen voor milieu en waterkwaliteit (zogeheten “groene en blauwe diensten”).

Schreijer is wel positief over het plan om subsidie voor de allergrootste boerenbedrijven af te romen ten gunste van familie- en gezinsbedrijven in de landbouw. Dat treft vooral enkele mega-boerderijen in Oost-Europa.