Meer steun voor jonge boeren

Source: J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, published on Tuesday, April 24 2018, 3:16.

Jonge boeren moeten meer steun krijgen en minder belemmeringen ondervinden. Dat is de krachtige aanbeveling van een rapport dat de Europarlementscommissie voor Landbouw vanmorgen heeft aangenomen.

Huur of koop van landbouwgrond vormt momenteel een enorme belemmering voor jonge boeren. Annie Schreijer-Pierik (CDA Europarlement) is blij dat de Landbouwcommissie hier iets aan wil doen: “Generatievernieuwing wordt een steeds groter probleem, daarom adviseren we nu met de Landbouwcommissie om prikkels in te bouwen die oudere boeren aansporen hun bedrijf aan de jongere generatie over te dragen“. Verdere belemmeringen die aangepakt moeten worden zijn slechte toegang tot kapitaal, gebrek aan ondernemingsvaardigheden en grote administratieve lasten.

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voorziet momenteel in een extra financieel steuntje in de rug voor jonge landbouwers. Volgens de Landbouwcommissie moet steun voor de GLB-instrumenten voor jonge boeren worden voortgezet. Ook moet het voor lidstaten mogelijk worden meer dan 2% van de directe betalingen aan jonge boeren toe te kennen. “Grote multinationals maken het vrijwel onmogelijk om toe te treden tot de sector. Met deze maatregelen kunnen wij daar een vuist tegen maken“, aldus Schreijer-Pierik.