Minder zekerheid en geen vaste grond

Source: G.J. (Gijs) van Dijk i, published on Tuesday, April 10 2018.

De kabinetsplannen voor de arbeidsmarkt is een cocktail die niet te drinken is. Dit betekent minder zekerheid en geen vaste grond voor werknemers.

De balans op de arbeidsmarkt, waar minister Koolmees graag over spreekt, slaat volledig door naar meer voordeeltjes voor grote werkgevers. Door de plannen van dit kabinet kan je sneller worden ontslagen, blijft de ongelijkheid tussen payroll- en collega werknemers bestaan, krijg je meer tijdelijke contracten en word je vogelvrij verklaard met de verlenging van de proeftijd naar vijf maanden.

Dit kabinet kiest opnieuw voor grote bedrijven, in plaats van werknemers en kleine bedrijven.

Als je echt iets van je leven wilt maken, heb je vaste grond onder de voeten nodig. Deze vaste grond ontbreekt steeds vaker voor mensen. Een huis kopen of kinderen krijgen wordt steeds vaker uitgesteld doordat mensen noodgedwongen - zonder bumper of buffer- van schijnzelfstandigheid naar nul-urencontract hoppen. Mensen met een flexbaan of een nul-urencontract verdienen meer, in plaats van minder, zekerheid. De plannen van dit kabinet geven mensen minder vaste grond onder de voeten om met vertrouwen je leven vorm te geven.

In tijden van economische groei en krapte in beroepen zijn dit soort maatregelen volstrekt niet nodig.

Deze plannen vergroten de onzekerheid van mensen. In tijden van economische groei en krapte in beroepen zijn dit soort maatregelen volstrekt niet nodig. Eerder hebben wij al voorstellen gedaan om flex, via de WW-premie, duurder te maken en payroll echt gelijk te trekken met collega werknemers. Het kabinet doet hierbij ook voorstellen, maar deze zijn onvoldoende. Dit kabinet kiest opnieuw voor grote bedrijven, in plaats van werknemers en kleine bedrijven.