Stop flexwerk tegen dumpprijzen - Main contents
De prijs voor flexwerk is te laag. Slecht gedrag wordt zo beloond, terwijl goedwillende bazen die hun werknemers wél de zekerheid van een vast contract bieden, hier via een te hoge WW-premie de rekening voor betalen.
Deze week behandelt de Tweede Kamer de Initiatiefnota Vast werk loont. SP, GroenLinks en PvdA willen flexwerk duurder maken door de WW-premie te verhogen. Dat is ook logisch, flexibiliteit kost nu eenmaal geld. Een flexibel vliegticket is ook duurder dan een ticket met een vaste datum. En het flexibel huren van kantoorruimte heeft een hogere prijs. Dit is economische wetmatigheid.
Maar op de arbeidsmarkt wordt die wetmatigheid geblokkeerd: Nu ben je als werknemer onzeker over verlenging van je contract; heb je onzekerheid over je loon; bij ziekte sta je op straat; vaak zijn er geen mogelijkheden om te scholen. De risico’s liggen bij de werknemer terwijl de lusten voor de werkgever zijn. Bovendien is de instroom van flexwerkers in de werkloosheid maar liefst vier maal zo groot als vanuit vaste contracten.
SP, GroenLinks en PvdA willen mensen meer zekerheid geven over hun toekomst.
SP, GroenLinks en PvdA willen mensen meer zekerheid geven over hun toekomst. Zo kan je zelf bepalen hoe je je leven in kan richten. Een normaal vast contract hoort daarbij. Daarom moet flexwerk duurder en vast werk goedkoper worden.
Ook dit kabinet geeft aan dat de flexibilisering van de Nederlandse arbeidsmarkt te ver is doorgeschoten. Het aantal werknemers met een flexcontract steeg de afgelopen vijftien jaar naar bijna twee miljoen het aantal ZZP’ers is ondertussen al meer dan een miljoen. De totale flexibele schil is hiermee toegenomen tot meer dan 3 miljoen mensen. Veel jongeren weten al niet meer beter dan dat zij onzeker werk hebben. Van de werknemers tot 25 jaar werkt bijna 70 procent op basis van een flexibel contract. Nergens anders in West-Europa is flexwerk zo doorgeschoten.
Naast dat een vast contract zekerheid geeft voor een werknemer, biedt een vast contract ook voordelen aan een werkgever.
Naast dat een vast contract zekerheid geeft voor een werknemer, biedt een vast contract ook voordelen aan een werkgever. In een tijd van economische voorspoed zullen mensen eerder kiezen voor een bedrijf met veel vaste contracten. Ook zijn werknemers met een vast contract loyaler en innovatiever. Oftewel het goedkoper maken van vast biedt ook voordelen voor een werkgever.
Natuurlijk blijft een ‘flexibele schil’ voor ziek en piek uit het oogpunt van een gezonde bedrijfsvoering begrijpelijk. Dat is ook waar flexwerk eigenlijk voor bedoeld is. Hiermee is de explosieve groei van het aantal flexibele contracten de afgelopen jaren echter niet te verklaren. De werkelijke oorzaak daarvan is gelegen in het feit dat flexwerk te goedkoop is ten opzichte van vast werk.
Wij willen de balans tussen flex en vast herstellen en pleiten er daarom voor dat er een eind moet komen aan de dumpprijzen voor flexwerk.
Wij willen de balans tussen flex en vast herstellen en pleiten er daarom voor dat er een eind moet komen aan de dumpprijzen voor flexwerk. We roepen andere partijen op zich bij ons aan te sluiten zodat werknemers een toekomst op kunnen gaan bouwen en werkgevers een eerlijke prijs gaan betalen.
Bart van Kent, Tweede Kamerlid SP
Zihni Özdil, Tweede Kamerlid GroenLinks
Gijs van Dijk, Tweede Kamerlid PvdA
Onderbouwing cijfers
K1 2003 K4 2017 Verschil In %
Werknemer flexibele arbeidsrelatie 1.097.000 1.955.000 858.000 +78%
ZZP’er 641.000 1.055.000 414.000 +39%
Totaal 1.738.000 3.010.000 1.272.000 +73%
K4 2017 In %
Jongere (15 tot 25 jaar) met vaste arbeidsrelatie 379.000 31%
Jongere (15 tot 25 jaar) met flexibele arbeidsrelatie 884.000 69%
Totaal werknemers (15 tot 25 jaar) 1.263.000 100%