Gemiste kans om vaderschapsverlof uit te breiden - Main contents
Nederlandse vaders willen meer verlof om samen te zorgen voor hun pasgeboren kind. Die zorg is namelijk niet alleen een taak voor de moeder. In Nederland moeten vaders echter na twee dagen alweer aan het werk. Bijna nergens in Europa is dat zo slecht geregeld. Ik vind het daarom onbegrijpelijk dat de onderhandelende partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks vandaag de uitbreiding van het vaderschapsverlof naar vijf dagen hebben getorpedeerd.Het gaat daardoor niet lukken het vaderschapsverlof per 1 januari 2019 uit te breiden.
Dat er verzet was tegen de uitbreiding van het vaderschapsverlof wisten we. Voormalig voorzitter van de werkgevers Bernard Wientjes noemde het ‘waanzin’, en ook de VVD is er tegenstander van. Toch was het ons gelukt om in het vorige kabinet stappen te zetten richting meer vaderschapsverlof. Eerst naar vijf dagen onbetaald, en nu naar vijf dagen betaald. En wat ons betreft zou er ook een volgende stap komen, naar drie maanden betaald verlof.
In vergelijking met andere landen loopt Nederland namelijk zwaar achter. Zo krijgen vaders in Duitsland twee maanden verlof en in Italië 13 weken. In de campagne kregen wij ook veel steun voor onze plannen. Zo wilde het CDA drie maanden voor de beide ouders gezamenlijk, zette D66 in op twaalf weken vaderschapsverlof en GroenLinks op zeven weken.
Ik vond het bemoedigend dat de kabinetsonderhandelingen werden onderbroken voor een ‘papadag’, maar dat maakt het des te onbegrijpelijker dat dezelfde partijen vandaag wel weer een stokje steken voor de uitbreiding van het vaderschapsverlof per 1 januari 2019.
Nederlandse vaders willen meer verlof om samen te kunnen zorgen voor hun pasgeboren kind, in de campagne was er brede politieke steun en het geld is ook al geregeld.
Dit is een gemiste kans om een stap vooruit te zetten richting de drie maanden verlof die wij willen.
Ik ga mijn best doen om dit alsnog te regelen.