Wie aan onze homo’s komt, komt aan ons - Main contents
Afgelopen weekend werden twee mannen ernstig mishandeld, enkel en alleen omdat zij hand in hand liepen. Het is een weerzinwekkend voorbeeld van homohaat die kennelijk leeft bij bepaalde individuen. Nooit mogen we dat accepteren, samen moeten we deze haat met wortel en tak uitroeien.
Het aantal aangiften van geweld tegen homo’s steeg van 400 in 2009 naar bijna 1600 in 2015. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Uit een peiling van EenVandaag blijkt dat bijna acht op de tien LHBTI’ers het als een probleem ervaart om hun geaardheid te laten zien.
Het is een grof schandaal dat zoveel mensen hiermee geconfronteerd worden. Ook is het in strijd met de waarden waar we trots op zijn: het principe dat iedereen in ons land een menswaardig bestaan kan leiden. En dat je dus in alle vrijheid voor je geloof en geaardheid uit mag komen. In ons land beoordelen we mensen niet op wie ze zijn maar op wat ze doen.
Dit is het moment om voor onze gezamenlijke waarden te gaan staan. Allereerst door te zorgen dat geweld en discriminatie keihard worden aangepakt. Mensen geweld aandoen vanwege afkomst, geslacht of geaardheid dient hard bestraft te worden. We maken het op- en aanpakken van hufters die dit soort haatmisdrijven plegen, tot prioriteit van de politie. Daarvoor heeft de politie meer middelen nodig. Het is onacceptabel dat daders niet worden gepakt vanwege een tekort aan capaciteit bij de politie.
Minstens zo belangrijk is het voorkomen van discriminatie en homohaat. Op school moet aandacht zijn voor grondrechten als gelijkwaardigheid en het verbod op discriminatie. Mede daarom zijn scholen sinds 2012 scholen verplicht om voorlichting te geven over seksuele weerbaarheid en homo-emancipatie. Niettemin blijkt uit onderzoek van de Onderwijsinspectie dat 2 op de 10 scholen hier niet of nauwelijks aandacht aan besteedt. Scholen die zich niet aan deze taak houden kunnen hulp krijgen als het ze niet lukt. Ze mogen aan de Onderwijsinspectie uitleggen waarom het niet gebeurt. Maar als uiteindelijk blijkt dat een schoolbestuur weigert te voldoen aan een wettelijke taak, kan wat ons betreft een forse boete of een bestuurswissel worden opgelegd.
In ons land koesteren we onze vrijheden. We staan op voor de vrijheid van meningsuiting en voor de vrijheid van godsdienst. Die vrijheden gelden voor iedereen. Niet voor niets begint onze Grondwet met het principe van gelijkwaardigheid. Wie onze grondwet niet wil accepteren, kan haar proberen te wijzigen - op democratische wijze. Tot die tijd geldt zij als fundamenteel principe voor alle Nederlanders. Dat principe bespreken we op school en op de werkvloer. Want wie aan onze homo’s komt, komt aan ons.
Wij zijn trots dat we in een land leven waar gelijkwaardigheid en menselijke waardigheid hoog in het vaandel staan. De enorme verontwaardiging die is ontstaan na het incident in Arnhem geeft hoop. Zaterdag 8 april zijn wij aanwezig bij de manifestatie in Arnhem om onze waarden te verdedigen. We strijden voor een land waar je wordt beoordeeld op wat je doet in plaats van wie je bent. En waar je een groot probleem hebt als je deze waarden geweld aandoet.
Dit artikel verscheen op 6 april op Joop.nl