Video: Bezoek aan mestverwerker Kumac

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Wednesday, January 18 2017.

Afgelopen week nam ik mijn Brusselse collega’s uit mee naar een mestverwerkingsinstallatie in Deurne. In het Europees Parlement ben ik namens de landbouwcommissie hoofdverantwoordelijk voor de nieuwe meststoffenwetgeving. Ik wil dat we mineralenconcentraat kunnen gaan gebruiken boven de gebruiksnorm voor dierlijke mest.

Makkelijker gezegd dan gedaan, er is nog altijd weerstand en een felle tegenlobby. Bovendien, in Brussel blijft het verhaal abstract. Daarom vertrokken we op een druilerige dinsdagmorgen vanuit Brussel naar Brabant.

Mestverwerker Kumac

Wij gingen naar Kumac waar we zeer hartelijk werden ontvangen en uitgebreide uitleg kregen. Het bedrijf verwerkt de mest van 40 varkenshouders in een straal van 25 kilometer rond Deurne tot fosfaatkorrels en een concentraat van stikstof en kalium. Na het zuiveren is er ruim 50% water over dat zo kan worden geloosd op het oppervlakte water. De nuttige mineralen uit dierlijke mest kunnen we zo opnieuw gebruiken en inzetten als vervangers voor kunstmest. We kunnen bovendien mineralen, die we nodig hebben zoals stikstof, hier houden en fosfaat verkopen aan gebieden met een tekort. We hebben zwart goud in handen. Niet iedereen is dezelfde mening toegedaan.

Uitspoeling

Vooral de kunstmestindustrie vindt dat hun product zuiverder is, minder uitspoeling oplevert en dus beter is. Dat durf ik te betwijfelen. Ook kunstmest is erg gevoelig voor uitspoeling. Maar dan nog moeten we deze innovatie niet voortijdig de das om doen. Het is oerstom een waardevolle grondstof van je eigen bedrijf af te voeren en kunstmest aan te kopen. We moeten dus zorgen dat mineralenconcentraat kunnen gebruiken als erkend product en ons kunstmest gebruik significant reduceren. Beter voor het milieu en beter voor de portemonnee van de boer.

Fosfaatkorrels

Mijn collega’s konden nu met eigen ogen zien onze innovaties kunnen zorgen voor een betere mineralenkringloop en meer efficiëntie. Ik ben al langer bezig de geesten rijp te maken, maar de strijd barst nu echt los met het schrijven van het nieuwe voorstel. Daarom zal ik mijn collega’s helpen herinneren aan het moment in Deurne dat ze, gehuld in wit overal tussen de mestverwerkers, drie emmertjes gepresenteerd kregen: één met fosfaatkorrels, één met zuiver water en één met mineralenconcentraat dat in de wijde omgeving wordt gebruikt om te bemesten.

Deze blog verscheen ook op boerderij.nl