Druk tegen werkdruk - Main contents
De Telegraaf berichtte vanochtend over de vandaag door TNO Arbeid uit te brengen 'Arbobalans'. Dat is een tweejaarlijks onderzoek naar arbeidsomstandigheden. Daarin wordt opnieuw bevestigd dat veel werkenden in Nederland gebukt gaan onder een steeds grotere werkdruk. Los van het persoonlijke leed dat dat meebrengt voor betrokkenen, kost uitval door werkgerelateerde stress de samenleving jaarlijks bijna vijf miljard euro. Daarom is de Partij van de Arbeid de grote aanjager geweest van de enkele jaren geleden begonnen overheidscampagne 'Check je werkstress'.
Uit het TNO-onderzoek blijkt dat met name medewerkers in het onderwijs en de zorg risico op een burn-out lopen. De papierwinkel waarmee zij in hun werk worden geconfronteerd leidt tot stress, óók omdat ze daardoor niet aan hun eigenlijke werk toekomen: kinderen les geven en patiënten zorg verlenen. De PvdA pleit er al langer voor te snoeien in die papierwinkel, zodat werknemers kunnen doen waar ze 't best in zijn en het meeste voldoening uit halen en waar de samenleving 't meest behoefte aan heeft.
Wat het onderzoek ook laat zien, is dat het gevaar bestaat dat arbeidsomstandigheden en veiligheid een ondergeschoven kindje dreigen te worden. Ik heb er al eerder op gewezen dat dat volgens mij een van de onderschatte effecten van de steeds maar toegenomen flexibilisering op de arbeidsmarkt is. Flexkrachten worden over het algemeen minder goed opgeleid op arbo-gebied en hebben vaak onvoldoende ervaring om risico's te kunnen inschatten. Bovendien wordt voor en door hen geen premie afgedragen aan soms op sectorniveau actieve arbo-instituten. Hoe meer flex, hoe minder inkomsten voor dergelijke instituten en hoe groter de kans dat ze verdwijnen of fors moeten inkrimpen. Bekendste voorbeeld daarvan: de stichting Arbouw in de bouw. Daarmee valt de ondersteuning aan met name veel mkb-bedrijven, die vaak niet zelf de kennis en mankracht op arbo-gebied in huis hebben, weg. Ik ben ervan overtuigd dat die doorgeschoten flex een van de oorzaken is van het feit dat bijvoorbeeld in de bouw het aantal arbeidsongevallen weer toeneemt. Daarom heb ik daarover eerder, via de media en door het stellen van Kamervragen, aan de bel getrokken. Het is wat dat betreft overigens goed nieuws dat, nadat ik daarop had aangedrongen, minister Lodewijk Asscher vorige week nog de boetes voor opdrachtgevers in de bouw bij nalatigheid heeft verhoogd. Die kunnen dus niet langer de andere kant opkijken.
Uiteraard blijf ik aandacht vragen voor het belang van goede arbeidsomstandigheden en veilig kunnen werken. Je gezondheid is immers je grootste goed. Daarom ga ik graag met je in gesprek. Vandaag, maandag 19 december, kun je tussen 16.00 en 17.00 uur met mij in gesprek via Whatsapp over je zorgen omtrent arbeidsomstandigheden en werkstress.
Hoe werkt het?
Tussen 16.00 en 17.00 uur kun je al je vragen aan mij kwijt via Whatsapp op 06-13444060.
Wil je meteen op de hoogte zijn van ons belangrijkste nieuws? Whatsapp "PVDA AAN" naar 06-13444060.
Laat alvast je gegevens achter
Laat hieronder alvast je gegevens achter en laat weten wat je zorgen omtrent werkstress en arbeidsomstandigheden zijn. Je krijgt dan een herinnering wanneer John klaar is om met je in gesprek te gaan.
[zie origineel bericht]