Werkloosheid daalt tot onder de 500.000 - Main contents
Vanochtend presenteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de nieuwste werkloosheidscijfers. En die bevatten goed nieuws: de werkloosheid is afgelopen maand opnieuw verder gedaald. Voor het eerst sinds maart 2012 telt Nederland nu minder dan 500.000 werklozen.
Steeds minder mensen verliezen hun baan, steeds meer mensen vinden (weer) werk. Het tempo waarin dat gebeurt kwam sinds 1970 maar één keer eerder voor. Er zijn momenteel meer jongeren aan het werk dan de afgelopen zeven jaar het geval is geweest en ook oudere werkzoekenden vinden sneller een baan. Voor het eerst sinds 2009 groeit ook het aantal vaste banen weer, inmiddels drie kwartalen op rij. Alleen al het afgelopen kwartaal kregen bijna 50.000 mensen een vast contract aangeboden.
Dat is mooi nieuws. En de vooruitzichten, zo berichtte het Centraal Planbureau vorige week, zijn nog beter.
De Nederlandse economie groeit inmiddels het snelste van de hele eurozone, de koopkracht stijgt en de werkloosheid zal blijven afnemen.
Toch staan er nog steeds mensen aan de kant. Hun kansen op werk stijgen uiteraard als de economie blijft groeien. Maar extra inzet is nodig. Daarom maakten we eerder al 120 miljoen euro vrij voor een meer persoonlijke begeleiding van met name oudere werkzoekenden. Hoewel ook zij zoals aangegeven weer vaker een baan vinden, geldt dat helaas niet voor iedereen. Afgelopen week wisten we bij de begrotingsbehandeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid 20 miljoen euro extra uit te trekken voor om-, her- en bijscholing naar kansrijke beroepen.
Behalve voor meer werk, maakt de Partij van de Arbeid zich uiteraard sterk voor fatsoenlijk werk.
Werk met meer perspectief, met meer zekerheid dan nu vaak het geval is. Terwijl partijen als D66 en de VVD getuige hun verkiezingsprogramma’s juist inzetten op méér flexbanen (door bijvoorbeeld het ontslagrecht en cao’s af te schaffen), werpen wij daartegen een dam op. Aanpakken van de doorgeslagen flexibilisering is de enige manier om de race naar de bodem op de arbeidsmarkt, waarbij mensen dreigen kopje onder te gaan, te stoppen.