Kans op hervorming bestuursrechtspraak verkeken - Main contents
Onlangs trokken de ministers Van der Steur en Plasterk het wetsvoorstel 'organisatie bestuursrechtspraak' in. Een slechte zaak, vindt SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen. 'Niet alleen schofferen zij hiermee het parlement dat al wijzigingen op de wet had aangenomen, maar erger nog: we blijven nu voorlopig zitten met het versnipperde en onoverzichtelijke stelsel waar maar liefst vier hoogste bestuursrechters zijn en laten we de rechters en personeel nog langer in onzekerheid. De belangrijke stap naar hogere kwaliteit, meer rechtseenheid, en meer vertrouwen in de rechtspraak, blijft helaas uit.'
Het oorspronkelijke wetsvoorstel werd ingrijpend gewijzigd, onder andere door SP, D66 en GroenLinks. De partijen voorkwamen het opdelen van de Centrale Raad van Beroep over de Gerechtshoven, waardoor kwaliteit en specialisaties behouden bleven. Onder andere door deze wijziging ontstond er een ruime Kamermeerderheid die het wetsvoorstel zou steunen, waarmee een langlopende discussie over de toekomst van de bestuursrechtspraak in ieder geval voorlopig beslecht zou worden. Maar de ministers van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie waren hierover zo verontwaardigd dat ze besloten het gehele wetsvoorstel in te trekken.
Van Nispen schreef op 29 november een opinie-artikel voor SC Online, waarin hij de gang van zaken uitlegt. Dat artikel lees je hier.