30.000 keer loon in plaats van een uitkering - Main contents
Mooi nieuws: nadat ik daar meer dan een jaar voor heb geknokt, nam de Tweede Kamer gisteren het wetsvoorstel dat gemeenten verplicht 30.000 beschutte werkplekken voor mensen met een ernstige beperking te creëren aan. Die komen bovenop de (minstens) 125.000 ‘garantiebanen’ waarover al eerder met werkgevers afspraken zijn gemaakt.
Met de op 1 januari 2015 in werking getreden Participatiewet proberen we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt (omdat ze bijvoorbeeld een lichamelijke beperking hebben of langdurig werkloos zijn) te helpen bij het vinden van een baan. Een baan, dat betekent namelijk niet alleen een loonstrookje en het salaris dat daar bij hoort, maar ook contacten, jezelf ontwikkelen, meedoen, er toe doen.
Uit een tussenmeting afgelopen zomer bleek dat werkgevers (inclusief de overheid zelf; die is immers ook werkgever) inmiddels doordrongen zijn van het feit dat maatschappelijk verantwoord ondernemen meer is dan Max Havelaarkoffie schenken en kringlooppapier gebruiken. Dat ’t juist ook betekent dat je in je bedrijf ook mensen die niet zo makkelijk aan de slag komen een kans geeft. Dankzij de nieuwe wet zijn meer mensen met een beperking aan de slag, als collega tussen de collega’s, dan zonder die wet het geval zou zijn geweest. Overigens blijf ik me tot de dag van vandaag inspannen om van de wet een succes te maken. Daar waar we kunnen, maken we het voor werkgevers aantrekkelijker om mee te doen. Doen ze dat trouwens niet, dan hebben we nog een stok achter de deur: de ‘Quotumwet’ waarmee ze desnoods kunnen worden verplicht voldoende plekken te creëren. Gebeurt dat dan nog niet, dan volgt een boete.
Na invoering van de wet bleek echter dat gemeenten volstrekt onvoldoende deden om mensen die het nòg lastiger hebben, en die niet in het ‘gewone bedrijfsleven’ terecht kunnen, via een beschutte werkplek aan de slag te helpen. Soms lieten ze het er helemaal bij zitten, soms lieten ze mensen vrijwilligerswerk doen of dagbesteding. Op zich nuttig en prettig natuurlijk, maar: wel tegen een uitkering en niet voor een fatsoenlijk loon. En dat laatste is wat wij als Partij van de Arbeid willen. Werk is dan wel inderdaad veel meer dan een loonstrookje en salaris, maar dat salaris: dat hoort er natuurlijk wel gewoon bij.
Dat hebben we nu dus geregeld (na er op Prinsjesdag vorig jaar al 100 miljoen euro extra voor te hebben vrijgemaakt). Als de Eerste Kamer ook snel ja zegt, kan de nieuwe wet al op 1 januari ingaan. En dat is goed nieuws voor heel veel mensen.