Toon creativiteit in aanpak binnensteden

Source: H.S. (Hayke) Veldman i, published on Saturday, April 23 2016, 9:11.

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over binnensteden en leegstand. Een belangrijk onderwerp, want veel steden kampen met winkelleegstand. In de primaire winkelstraten van de 17 grootste steden stond begin dit jaar 6,9% leeg. In Nijmegen staat na het faillissement van V&D 16,1% leeg. Leegstand is niet goed, want dit leidt tot verloedering. Er is dus noodzaak tot actie. Vraag is dan uiteraard wie wat waar gaat doen. Hoewel het goed is om ook landelijk te kijken hoe de rijksoverheid kan faciliteren, liggen de oplossingen voor het bestrijden van leegstand vooral lokaal en regionaal. Zoals vaker zijn Haagse blauwdrukken niet de oplossing.

Het zijn vooral gemeenten zelf die aan de slag moeten. Creatief kijken naar de uitdagingen die er liggen. Flexibeler omgaan met bestemmingen van panden, winkelvloeroppervlak letterlijk uit de markt nemen door panden een andere bestemming te geven, terughoudend zijn in het buiten stedelijk bouwen van nieuwe detailhandelslocaties, anders omgaan met het lokale parkeerbeleid etc. Er zijn tal van zaken waar lokaal op gestuurd kan worden. Tal van onderwerpen die vooral een lokale bevoegdheid zijn.

Wat kan de rijksoverheid doen? Onder andere regels die creativiteit belemmeren aanpassen. Bijvoorbeeld mengvormen tussen detailhandel en horeca toestaan. Helaas zitten enkele Haagse regels de lokale creatieve ondernemersgeest in de weg. Zo mag een horecazaak geen kleinhandel bedrijven. Dat betekent dat hij geen goederen mag verkopen behalve direct te consumeren etenswaren. Pech dus voor de kunstenaar en de caféhouder die samen besluiten om kunststukken voor verkoop aan de muur te hangen. Andersom mogen in winkels geen zwak alcoholische dranken worden genuttigd. Jammer voor de boekhandel die een glaasje prosecco wil schenken tijdens een signeersessie. De verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn (PvdA) wil die regelgeving niet veranderen uit angst voor alcoholmisbruik. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is nu gelukkig met pilots gestart waarin gemeenten met creatieve oplossingen kunnen experimenteren. Een aantal Gelderse gemeenten doet aan deze pilot mee. Navraag bij de Nijmeegse wethouder economische zaken Tankir (PvdA) leert dat de gemeente Nijmegen zich niet aangemeld heeft. Dat is dan weer jammer. Met het hoge percentage leegstand in de stad moet je alle kansen die er zijn aangrijpen.