Vragen over proefboringen bij Grou/Akkrum

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Tuesday, February 16 2016, 2:45.

16 februari 2016

Samen met Stientje van Veldhoven (D66) heb ik de Minister deze vragen gesteld over de voorgenomen proefboringen bij Grou/Akkrum door Vermilion.

Vragen van de leden Jacobi (PvdA) en van Veldhoven (D66) over de opsporingsvergunning bij Grou

  • 1. 
    Bent u bekend met het voornemen van Vermilion om proefboringen en seismologisch bodemonderzoek bij Grou uit te voeren?
  • 2. 
    De opsporingsvergunning koolwaterstoffen Akkrum/Grou is uitgegeven op 22 april 2013. In artikel 4 van de vergunning staat dat binnen twee jaar na het onherroepelijk worden van de vergunning de vergunningshouder schriftelijk aan de Minister van Economische Zaken moet mededelen, onder vermelding van tijdstip, geologische structuur en diepte, de plaats waar de boring zal worden verricht. Wordt een opsporingsvergunning ingetrokken wanneer niet aan deze voorwaarde wordt voldaan? Zo niet, welke consequentie heeft het dan wel?
  • 3. 
    Recentelijk heeft Vermilion een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente Leeuwarden, waarbij wordt gesteld dat uitvoering van werkzaamheden in het onderzoeksgebied Grou / Akkrum zal plaats vinden in de periode van augustus 2016 tot en met december 2016. Is de constatering correct dat Vermilion dus nog aan de slag moet met het onderzoek en nog niet aan de Minister van Economische Zaken heeft laten weten waar de boring zal worden verricht? Indien dit het geval is, welke consequentie heeft dat aangezien de opsporingsvergunning inmiddels bijna 3 jaar geleden is afgegeven? Indien Vermilion wel al heeft doorgegeven waar de boring plaats zal vinden, kunt u dan openbaar maken over welke plaats dat gaat, en hoe het zich verhoudt tot de werkzaamheden die van augustus 2016 tot en met december 2016 worden verricht?
  • 4. 
    De gemeenteraad Leeuwarden heeft op 18 januari een motie aangenomen waarin hij zich uitspreekt tegen nieuwe gaswinning op gemeentelijk grondgebied en liever inzet op duurzame bronnen. Kunt u een reactie geven op deze motie, en aangeven hoe het zich verhoudt tot de plannen tot proefboringen bij Grou eo?
  • 5. 
    Concurreert de opsporing en winning van gaswinning met mogelijkheden voor de ontwikkeling van geothermie in hetzelfde gebied, en zo ja, waarom wordt dan niet meer ingezet op de ontwikkeling van deze duurzame energie?