Weeklog: We laten de detailhandel niet in de steek

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Monday, February 15 2016.

Vanmiddag hadden we in het Europees Parlement een officiële ronde tafelbijeenkomst over de detailhandel. Opvallend was dat de Europese Commissie alle zegeningen blijft verwachten van schaalvergroting via de interne markt en vooral oog heeft voor de grote winkelketens. Als we naar het koopgedrag van consumenten kijken, dan zoeken ze echter vooral naar discounters en speciaalzaken (het hogere segment). Daarom werkte de formule van de V&D-warenhuizen ook niet meer: die vielen tussen beide categorieën in. Voor de discounters kan de interne markt van groot belang zijn, maar speciaalzaken moeten geen last krijgen van Europese concurrentieregels. Geef hen juist de ruimte die ze nodig hebben.

Uit twee voorbeelden blijkt dat de Commissie nog te weinig oog heeft voor de noden van met name de kleinere winkels. Zo is de aanpak van mobiele bendes nog steeds geen prioriteit voor de meeste politiediensten in Europa, terwijl dit een enorme schadepost oplevert voor de detailhandel en de doodssteek kan betekenen voor de kleine, zelfstandige winkel. Tijdens de bijeenkomst legde een vertegenwoordiger van de Nederlandse Politie uit dat zij samen met Detailhandel Nederland een initiatief gestart zijn om alle belangrijke gegevens over de achtergronden en werkwijze van de bendes in kaart te brengen. Dat is al winst, want via deze gegevens lukt het om bendes op te rollen. Zelfs in Nederland krijgt de politie echter maar mondjesmaat capaciteit voor de bestrijding van deze misdaadvorm. En dan te bedenken dat Nederland in de EU voorop loopt. Hoog tijd om dit onderwerp in het EP op de kaart te zetten. Vandaag heb ik die belofte gedaan en bij de SP geldt dat we ons aan dergelijke afspraken houden.

De Europese Commissie komt volgend jaar uit met een mededeling over de vrijheid van vestiging van winkelbedrijven. Dat klinkt mooi, maar we moeten hier goed oppassen, want juist nu de detailhandel zo in beweging is, moeten gemeenten wel kunnen helpen lege gaten in winkelstraten op te vullen. Ook moeten ze bij een overaanbod aan winkelruimte de mogelijkheid hebben via brancheringsbeleid te komen tot een concentratie in levendige winkelstraten en -centra. De komst van een weidewinkel kan dan funest zijn. Het helpen van kleine, zelfstandige winkels kan juist een winkelstraat of -centrum omhoog tillen. Ook hier heb ik toegezegd de vinger goed aan de pols te houden: als SP gaan we voor een eerlijk en gevarieerd winkelaanbod. Dat is goed voor de veiligheid op straat, voor contacten tussen mensen en niet in de laatste plaats voor de werkgelegenheid. Daarbij mogen Europese concurrentieregels geen spaak in het wiel steken. Zo kan de detailhandel op ons blijven rekenen.