Moldavië verscheurd - Main contents
Het rommelt in het oosten van Europa: in Polen ligt de nationalistische en oerconservatieve regering onder vuur omdat de scheiding der machten met voeten getreden wordt, en in Oekraïne smeult nog altijd de burgeroorlog na die tot uitbarsting kwam tegen de achtergrond van het beruchte associatieakkoord. Afgelopen weekend werd wederom zichtbaar hoezeer Oost-Europa verscheurd wordt tussen West en Oost, toen tienduizenden mensen in Moldavië de straat op gingen om te protesteren tegen de corruptie en armoede die het land al jaren teisteren. Recentelijk verdween er nog een miljard dollar uit de drie grootste banken van het land.
Moldavië, een zeer zwakke economie binnen Europa met een BBP van nog geen 8 miljard, is één van de armste landen van Europa. Ook is het land verre van politiek stabiel; de Moldavische politiek is verdeeld in twee tegengestelde kampen, een pro-Russisch en een pro-Europees front. En dan is er ook nog Transnistrië, een dwergstaat die echter internationaal niet erkend wordt. Sinds 2009 zijn er in Moldavië pro-Europese partijen aan de macht, en ook het nieuwe kabinet dat vorige week geïnstalleerd werd geldt als pro-Europees. De demonstranten beschuldigen de pro-Europese partijen ervan dat ze de armoe en corruptie welig hebben laten tieren, en scanderen in het Roemeens en Russisch “wij willen ons land terug.” Ook eisen ze vervroegde verkiezingen.
Moldavië ondertekende, net als Oekraïne, recentelijk een associatieakkoord met de EU. Daar was mijn partij destijds tegen, vanwege de verdeeldheid onder de bevolking die zich oriënteert op het de EU én Rusland. De recente onlusten in Moldavië tonen helaas aan dat die verdeeldheid nog lang niet voorbij is, en dat de EU er alles aan moet doen om de zaken niet op de spits te drijven.