Stemmingmakerij

Source: H.S. (Hayke) Veldman i, published on Thursday, January 7 2016, 23:41.

De stemming zit er in het begin van het nieuwe jaar direct al in. Stemmingmakerij dan wel te verstaan. Eind van vorig jaar nam het kabinet het besluit om een wijziging aan te brengen in de regels regels voor het bouwen in het kustgebied. De nieuwe beleidslijn biedt meer ruimte voor nieuwe initiatieven in zee en op het strand. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan de mogelijkheid om strandpaviljoens het hele jaar open te houden in plaats van de verplichte winteropruiming.

Een storm van protest viel er over het besluit heen. 'De kust is vogelvrij verklaard, de kust wordt volgebouwd, de natuur en rust zoals we die kennen verdwijnt voorgoed.' Deze en vergelijkbare teksten van diverse partijen uit de Kamer en diversen organisaties uit het land. Een storm in een glas water wat mij betreft. Overtrokken, overdreven, stemmingmakerij. Ja, er wordt meer ruimte gecreëerd door bevoegdheden te verplaatsen van landelijk naar lokaal/regionaal. Nee, dit betekent niet dat de kuststreek wordt volgebouwd.

Ook in de aangepaste regelgeving blijft het Rijk verantwoordelijk om te toetsen op veiligheid. Provincies en gemeenten gaan over de voorwaarden voor ruimtelijke kwaliteit en natuur en er is ook nog Europese regelgeving waar aan getoetst moet worden.

De aangepaste regelgeving past in het streven naar minder nationale regels en meer bevoegdheden lokaal/regionaal. Waarom iets in 'Den Haag' regelen terwijl bestuurders uit gemeenten, provincie en waterschappen veel beter in staat zijn om te bekijken wat wel en niet kan. Hebben de diverse partijen uit de Kamer die nu moord en brand schreeuwen geen vertrouwen in hun (eigen) lokale en regionale bestuurders?

Ik heb dat vertrouwen wel. Ik heb een broertje dood aan blauwdrukken uit Den Haag. Bepaal daar waar de vraag zich voordoet of iets wel of niet ruimtelijk passend is. En schiet niet direct alles af