Blog: ‘Kwekersrecht op de agenda!’

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Monday, November 30 2015, 18:52.

Werken in het Europees Parlement betekent veel achter de schermen opereren, ook voor een politicus. Onderhandelen, wetteksten beïnvloeden en dingen voor elkaar krijgen gebeurt vaak achter gesloten deuren of op de welbekende wandelgangen. Het achter de schermen opereren gebeurt niet om alles geheim te houden. Alle stukken komen voor en na de vergadering bijna altijd op het internet en zijn dus voor iedereen in te zien. Het gebeurt vooral om het werkbaar te houden.

Aan de onderhandelingstafel

Zo zit ik bijvoorbeeld namens de liberale groep aan de onderhandelingstafel over plantgezondheid, met de Europese Raad - waar de landbouwministers uit alle EU landen op hun beurt vertegenwoordigd zijn. Het is natuurlijk niet te organiseren alle 751 parlementariërs uit te nodigen, als ze dat al zouden willen.

Plantgezondheid

Plantgezondheid is een mooi voorbeeld. De manier waarop de EU met plantgezondheid omgaat is voor de Nederlandse handel van groot belang. Ruim 70% van de Europese import van planten gaat via Rotterdam. Doordat er in enkele gebieden in het zuiden van Europa plantziekten voorkomen, zijn sommige van mijn collega’s van mening dat we de import aan banden moeten leggen.

Bureaucratische nachtmerrie

Dit is onverstandig; de uitbraak van plantziekten heeft niets te maken met gebrekkige controle in Nederland, zoals wordt gesuggereerd, maar met slechte handhaving in de landen zelf. Niemand wint er iets mee als we ellenlange lijsten met voorwaarden opstellen waaraan import moet voldoen; we creëren een bureaucratische nachtmerrie en regelen de boel dicht.

De andere politieke groepen lijken een andere mening toegedaan. Tijdens de onderhandelingen, achter die gesloten deuren, verzet ik me daar stevig tegen.

‘Fel tegen patenteren natuurlijke planteigenschappen’

Een mooie overwinning voor Nederland is dat ik, in samenwerking met collega Bas Belder (SGP), tijdens een vergadering met de landbouwwoordvoerders van alle andere politieke groepen het kwekersrecht op de agenda heb gekregen. Het plenaire debat is donderdag 17 december, live te volgen via internet.

Door een recente uitspraak van het Europees Octrooi Bureau (EPO) ligt de weg open om planteigenschappen verkregen uit gangbare veredelingstechnieken, zoals het eeuwenoude kruisen, te patenteren. Hier ben ik fel op tegen. Wanneer natuurlijke planteigenschappen worden gemonopoliseerd door slechts een paar bedrijven, bestaat het gevaar dat deze innovatieve sector op slot wordt gegooid. Een slechte zaak. Nederlandse zaden zijn hun gewicht soms in goud waard.

‘Commissie tot actie dwingen’

Voor mijn collega’s uit de andere landen was dit een ver-van-hun-bed-show. We hebben intern dus flink moeten leuren en slim gebruik moeten maken van onze positie. Maar het is gelukt en voor het debat zijn we nu bezig een resolutie op te stellen om de Commissie tot actie te dwingen! Hier kunt u een filmpje over kwekersrecht bekijken.

Deze blog verscheen eerder op de Boerderij.nl