Timmermans twijfelt over EU - Main contents
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, hield gisteren een opvallende speech over de toekomst van Europese samenwerking. Die ambitie zou wel eens kunnen op de klippen kunnen lopen volgens Timmermans. Hij vreest voor hernieuwde confrontaties op het Europese continent. Omdat de vluchtelingencrisis zo snel volgt op de eurocrisis, dient zich een perfect storm. Het lukt de politieke elite maar niet om de angst die tot tweespalt en nationalisme leidt in Europa te bezweren.
Ik deel de analyse van Timmermans dat het vluchtelingenvraagstuk het bestaansrecht van de EU danig op de proef stelt. Als de EU er niet in slaagt om tot een snelle en duurzame oplossing te komen voor de mensonterende toestanden die zich voordoen op de Middellandse zee, maar ook in de opvangkampen in de regio en plekken in Europa waar asielzoekers stranden, faalt zij onherroepelijk. Nu er afspraken zijn gemaakt, moeten de lidstaten ook verantwoordelijkheid nemen. Maar voor de afgesproken 160.000 vluchtelingen die herplaatst zouden worden zijn er tot op heden 1418 plaatsen beschikbaar gesteld. Dat is nog geen 1% van wat er is afgesproken.
Wat Timmermans echter lijkt te vergeten, is dat het diezelfde politieke elite was die keer op keer meer bevoegdheidsoverdracht richting Brussel mogelijk maakte, zonder daarbij te luisteren naar de wensen en noden van de Europese bevolking. Door steeds strengere begrotingsregels in te voeren, kregen lidstaten steeds minder te zeggen over hoe zij hun economieën willen inrichten. Maar Brussel lijkt nauwelijks te leren van haar fouten: zo wordt in sneltreinvaart nu de voltooiing van de muntunie doorgezet, met als uiteindelijk doel een Europees ministerie van financiën. Daar zou ik Timmermans wel eens over willen horen. Want als een EU-commissaris kritiek heeft op de gang van zaken, moet hij in de eerste plaats kijken naar de rol van de Commissie zelf.