De koning op vakantie - Main contents
Gisteren onthulde de krant dat Koning Willem-Alexander niet alleen is afgereisd naar China voor een staatsbezoek, maar ook voor een privévakantie met zijn gezin. Het is niet de eerste keer dat de Koning in opspraak raakt vanwege de keuze van zijn vakantiebestemming, maar de timing is dit keer wel heel saillant: op de dag dat de Koninklijke familie naar China vertrok, startte Amnesty een campagne gericht aan de Koning over de slechte mensenrechtensituatie in China. Het is nog altijd erbarmelijk gesteld met de mensenrechten daar: de vrijheid van meningsuiting is zeer beperkt, mensenrechtenactivisten zijn hun leven niet zeker en de doodstraf wordt er vaker uitgevoerd dan in alle andere landen ter wereld samen. Ik vind dat de Koning met dubbele tong spreekt over mensenrechten in China als hij ervoor kiest om er zijn vakantie door te brengen. Daarom stelde ik met collega Sjoerdsma van D66 de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken:
-
1.Is het juist dat de Koning een aantal dagen voor de aanvang van het staatbezoek aan China op vakantie is in het land? (1)
-
2.Deelt u onze opvatting dat het houden van een privé vakantie in China voorafgaand aan het staatsbezoek niet de boodschap ondersteunt dat Nederland zich zorgen maakt over de mensenrechten in China? Indien neen, waarom niet?
-
3.Is het u bekend dat Amnesty International een aan de Koning gerichte campagne over de mensenrechten in China is begonnen? (2)
-
4.Deelt u het oordeel van Amnesty International dat de onderdrukking van burgerlijke vrijheden de laatste jaren sterker geworden is in China? Indien neen, waarom niet?
-
5.Herinnert u zich de toespraak van de Koning op 28 september jl. bij de Algemene Vergadering van de VN waar in hij zei: “Ieder die strijdt voor gerechtigheid, vindt ons Koninkrijk aan zijn zijde.”?
-
6.Deelt u onze opvatting dat, gezien de uitspraken van de Koning bij de AVVN, het logisch en van grote betekenis is indien de Koning ook persoonlijk tijdens het werkbezoek uiting geeft aan zorgen over de mensenrechtensituatie in China? Indien ja, gaat u bevorderen dat de Koning dit persoonlijk doet? Indien neen, waarom niet?
-
7.Bent u het met de vragenstellers eens dat het incident met het scherm op de Dam tijdens het Chinese staatsbezoek vorig jaar, waar de Chinese president zich letterlijk liet afschermen van demonstranten, de urgentie om de mensenrechtensituatie in China door de Koning te laten opbrengen eens te meer onderstreept?
(1) AD, 21 okt 2015
(2) Parool, 21 okt 2015