Optuigen paarse krokodil draait vrijwillige participatie nek om

Source: H.S. (Hayke) VeldmanĀ i, published on Monday, September 14 2015, 14:07.

Vandaag wordt een initiatiefnota over buurtinitiatieven van de PvdA besproken in de Tweede Kamer. Buurtinitiatieven die bewoners meer ruimte geven om bijvoorbeeld onderhoud in hun wijk zelf op te pakken, ondersteunt de VVD van harte. Maar dat moeten we niet vanuit Den Haag willen bureaucratiseren.

Acties van bewoners om hun omgeving te onderhouden, komen al op grote schaal voor. Daar nemen bewoners de uitvoering van bepaalde taken van de gemeente over en dat gaat heel vaak goed. En ja met grote regelmaat loopt men ook aan tegen lokale bureaucratie en procedurele regels, tegen trage besluitvorming, tegen onwelwillende ambtenaren en tegen onvoldoende mogelijkheden om als buurtcollectief te opereren. En ja, daar moet iets aan gedaan worden. Maar nee, dat moeten we niet hier in Den Haag regelen.

De sociaal-democratische partij pleit ervoor om eerst een vereniging op te tuigen en een collectief te vormen dat de grenzen van de buurt bepaalt, waarbij deze grenzen ook eerst nog door alle buren moeten worden erkend. Dit betekent dat voordat je een perk mag aanharken, je eerst langs de Kamer van Koophandel en de notaris moet.

Het mag duidelijk zijn, de VVD ziet niets in deze initiatiefnota. Ik geef mijn collega van de PvdA graag het advies mee, om lokaal aan de slag te gaan met de problemen die zij constateert.