Kamervragen gesteld over terrorist die sprak in moskee - Main contents
Vragen van de leden Potters & Tellegen (beiden VVD) aan de minister van Veiligheid & Justitie en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht ‘terrorist sprak in moskee’
-
1)Is de regering bekend met het bericht ‘Terrorist sprak in moskee’?[1]
-
2)Wie waren op de hoogte van de komst van deze veroordeelde terrorist naar de moskee in Geleen?
-
3)Waarom waren de betrokken instanties waaronder de burgemeester niet voldoende geïnformeerd?
-
4)Wat gaat de regering doen tegen moskeebesturen die dergelijke sprekers uitnodigen?
-
5)Zou een moskee niet moeten worden gesloten als het een podium biedt voor terroristen? Indien nee, waarom niet?
-
6)Is de burgemeester bevoegd om een moskee op eigen gezag te sluiten? Welke rol heeft het ministerie van veiligheid en justitie in deze?
-
7)Hoe wordt voorkomen dat veroordeelde terroristen in de toekomst ongehinderd kunnen spreken in moskeeën in Nederland? Is de regering -zoals recentelijk door de VVD bepleit- ook van mening dat een zwarte lijst van haatpredikers hier een goed middel voor is?
[1] ‘terrorist sprak in moskee’ in: De Limburger (8-7-2015)
GELEEN Zonder dat politie en justitie in Limburg dat wisten, heeft een veroordeelde terrorist uit het Belgische Maaseik tot twee keer toe een lezing gegeven in moskee Al Houda in Geleen.
Dit blijkt uit onderzoek van Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Het gaat om Abdallah Ouabour (41) uit Maaseik, die in 2007 in België werd veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij een van de leiders was van de Belgische cel GICM (Groupe Islamique Combattant Marocain), gelieerd aan Al Qaida.
Op basis van foto's en film-en geluidsopnames concluderen diverse goed ingevoerde bronnen dat Ouabour een halfjaar geleden in de Geleense moskee is geweest.
Sommigen hebben de Belg van Marokkaanse afkomst ook persoonlijk in Al Houda gezien.
Op verzoek van deze krant heeft het Openbaar Ministerie filmpjes bestudeerd van de lezing die Ouabour hield en op zijn Facebookpagina plaatste. Justitie stelt dat deze beelden zeker zijn opgenomen in de gebedsruimte van de Geleense moskee, maar kan Ouabour niet identificeren omdat de beelden te vaag zijn. Mensen die Ouabour kennen, weten zeker dat de man op de beelden de Maaseikenaar is.
Burgemeester Sjraar Cox van Sittard- Geleen is naar eigen zeggen verkeerd geïnformeerd door politie en justitie. Die verklaarden aanvankelijk helemaal niet te weten wie Ouabour is. We hebben achteraf geconstateerd dat de informatie niet juist is doorgekomen , aldus Cox. Hij wil hier op terugkomen bij de politie en wil ook in gesprek met het moskeebestuur. Haatprediken accepteer ik niet binnen mijn gemeente.
Ouabour moet internationaal gezien worden als een gevaarlijke terrorist die nauwe contacten heeft met mensen die betrokken waren bij de aanslagen in Casablanca (2003) en Madrid (2004), waarbij meer dan tweehonderd doden vielen, oordeelde het Belgische Hof van Beroep destijds. Na zijn vrijlating heeft Ouabour nooit publiekelijk afstand genomen van zijn radicale verleden. GICM streefde omverwerping van de Marokkaanse regering en de stichting van een islamitische staat op basis van de sharia (islamitische wetgeving) na.
Van Ouabour is bekend dat hij een militaire opleiding in Afghanistan heeft gehad.
Tussen het bestuur en Ouabour bestaat nog steeds contact. Zowel het moskeebestuur als Ouabour en diens advocaat reageert niet op vragen.
Ook het Openbaar Ministerie in Maastricht wilde gisteren niet reageren.