Omgevingswet zet het mes in veel overbodige regels

Source: H.S. (Hayke) Veldman i, published on Saturday, July 4 2015.

Omgevingswet: ‘ja, mits‘ in plaats van ‘nee, tenzij’

Na een jaar van vragen stellen, rondetafelgesprekken, adviezen inwinnen en debat heeft de Tweede Kamer afgelopen week met een grote meerderheid de Omgevingswet aangenomen. Een nieuwe wet, die tientallen bestaande wetten en honderden AMvB ’s en ministeriële regelingen op het gebied van de leefomgeving samenpakt. Het is de grootste wetswijziging sinds de Grondwetswijziging van Thorbecke.

De nieuwe Omgevingswet zorgt voor efficiëntere wijze van werken en minder procedures en een kostenbesparing. Een sprekend voorbeeld om toe te lichten wat er gaat veranderen, is de nieuwe Nijmeegse brug over de Waal. Er waren 148 vergunningen nodig bij de aanleg van de Oversteek. Voor een brug die 1,4 km lang is, is dat maar liefst één vergunning per 10 meter. Als Nijmegen in de toekomst nog een stadsbrug wil of bijvoorbeeld de A73 over de Waal wil doortrekken dan kan dat nu, door de nieuwe wet, met één vergunning.

Ook de werkwijze van de gemeente Nijmegen verandert. Zo krijgt de gemeente grotere vrijheid bij de uitvoering van de wet. Bestuurders kunnen meer afwegingen maken, maar dragen hier tegelijkertijd ook meer verantwoordelijkheid voor. Daarnaast wordt nadrukkelijk ingezet op een vroegtijdige participatie van bewoners en bedrijven. De betrokkenheid van de omgeving in een eerder stadium verbetert de kwaliteit van de besluitvorming. Aan de voorkant werken aan draagvlak werkt beter dan aan de achterkant geconfronteerd worden met juridische procedures.

Als woordvoerder voor de VVD heb ik een aantal wijzigingsvoorstellen gedaan die door de Tweede Kamer zijn aangenomen. Een voorbeeld van zo’n voorstel is dat het mogelijk wordt voor gemeenten om op unieke locaties, waar regelgeving dat nu beperkt, toch woningbouw te realiseren. Daardoor hebben straks gemeenten de mogelijkheid om af te wijken van deze knellende regels. Een ander voorbeeld is dat gedetailleerde welstandseisen gaan verdwijnen. Last but not least worden er stappen gezet om rioolkosten rechtvaardiger te verdelen en niet alleen aan de huiseigenaren over te laten. Kortom: de vervuiler van het riool betaalt!

Dus, ook voor Nijmegen gaat straks de Omgevingswet in: minder regels, meer ruimte voor lokaal maatwerk én als centraal uitgangspunt een groter vertrouwen tussen bewoners, ondernemers en overheden.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hayke Veldman