Kamervragen gesteld over aanpakken PGB-fraude - Main contents
Vragen van het lid Potters (VVD) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn & Sport over het bericht ‘Inval pgb-kantoor in Appingedam’
-
-Is de staatsecretaris bekend met het bericht ‘Inval pgb-kantoor in Appingedam’?[1]
-
-Is de staatssecretaris, net als de VVD, van mening dat in deze zaak de daders en niet de cliënten moeten worden gestraft?
-
-Kan de staatssecretaris aangeven in hoeverre er voor de cliënten sprake is van ondermaatse zorg?
-
-Kan de staatssecretaris aangeven in hoeverre de zorg voor de cliënten is gegarandeerd? Op welke manier wordt voorkomen dat deze mensen dubbel slachtoffer worden?
-
-Kan de staatssecretaris aangeven welke mogelijkheden er zijn om de daders in dit geval aan te pakken en te straffen?
-
-Kan de staatssecretaris aangeven of het mogelijk is de daders een beroepsverbod op te leggen? Zo ja, door wie en in welk geval kan dat verbod worden opgelegd? Zo nee, is de staatssecretaris bereid met spoed een voorstel uit te werken waardoor deze mogelijkheid er komt?
-
-Heeft de staatssecretaris signalen dat deze vorm van fraude ook op andere plaatsen speelt? Zo ja, welke acties gaat de staatssecretaris ondernemen? Zo nee, is de staatssecretaris bereid met gemeenten en zorgkantoren in gesprek te gaan om signalen over deze vorm van fraude boven tafel te krijgen?
[1] ‘Inval pgb-kantoor in Appingedam’ in Dagblad van het Noorden (30 juni 2015).
Eind vorig jaar maakte Dagblad van het Noorden melding van mogelijke misstanden bij PGB Zorg Appingedam. De directrice zou zorggeld, onder meer bedoeld voor mensen met een beperking, hebben verduisterd. Volgens de politie is er begin van deze maand een zogeheten doorzoeking geweest naar aanleiding van signalen dat er iets niet in de haak is. Het onderzoek is nog niet afgerond. Meerdere slachtoffers trokken aan de bel over de praktijken. De politie heeft een inval gedaan bij de oud-directrice van PGB Zorg Appingedam. Tegen haar liggen meerdere aangiften van oud-cliënten die zeggen te zijn opgelicht. Zo zouden urenbriefjes van werknemers niet kloppen, zouden niet-gemaakte uren worden gedeclareerd en bedragen van rekeningen van hulpbehoevende mensen zijn gehaald zonder dat die er weet van hadden. Meerdere gedupeerden claimen dat ze financieel in de problemen zijn gekomen door PGB Zorg Appingedam. Zorgkantoor Menzis gaf toen ook al aan dat er signalen van fraude zijn. De 42-jarige oud-directrice Anita de V. ontkende destijds de aantijgingen. De politie Noord-Nederland bevestigde gisteren dat onderzoek wordt verricht naar de oud-directrice en het pgb-kantoor, dat inmiddels is uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. De V. is tegenwoordig een van de twee vennoten van een bedrijfje in Delfzijl dat doet in budgetbeheer.
PGB Zorg Appingedam werd ingehuurd door mensen die zorg nodig hebben, zogeheten budgethouders, omze te helpen met het persoonsgebonden budget (pgb). Het beheerde budgetten en kocht zorg voor ze in. Gedupeerden kregen juist brieven van instellingen dat rekeningen nooit werden betaald en dat ze een betalingsachterstand hebben.