Zwemmen in de Hofvijver!

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Thursday, March 5 2015, 2:47.

Afgelopen week was ik op “Watertour” door Zuid Holland. De start was bij De Hofvijver. De Hofvijver en Het Torentje van de Minister President horen bij elkaar. De Hofvijver is zeer zeker de meest bekende vijver in Nederland. De watertour door Zuid Holland was gericht op aandacht voor schoon water voor iedereen. Vooral veel aandacht voor het water in de versteende steden als Delft/ Den Haag/ Rotterdam. Het water in de Haagse grachten en de boezem van Delfland is te smerig, vooral door illegale lozingen van pesticiden en meststoffen.

De vervuiling van het water in de stad gaat maar door.. Door illegale pijpjes in de sloot en door rotzooi door mensen in het water gedumpt. De Hofvijver is een uitzondering: die is schoon!! Omdat het water in de Hofvijver namelijk niet uit de Haagse Beek of uit andere grachten komt, maar uit de pijpleiding van het waterleidingbedrijf Dunea. Drinkwater dus.!!Persoonlijk vind ik het vreemd dat hiervoor drinkwater wordt gebruikt. Dit kan beter. We hebben namelijk een goed rioolstelsel en we hebben waterzuiverings-installaties.

We moeten vooral stoppen met het gooien van “rotzooi” in het water! Effectieve controle op illegale lozingen in sloten is belangrijk, maar we moeten ons bovenal meer bewust worden van het effect van het dumpen van rotzooi in openbaar water. Goede voorlichting helpt daarbij! En ook stoppen met chemische rommel en medicijnen door de w.c. en de wasbak zodat ook ons drinkwater van goede kwaliteit kan blijven!!

Een duik nemen in de Hofvijver? Bijvoorbeeld zoals koningin Maxima eerder deed in de Amsterdamse grachten als campagnestunt voor ALS? Dat zou ik graag willen doen! Het zou al kunnen, nu het gevuld is met zuiver water door ons waterleidingsbedrijf. Maar ik wil er pas in als het weer ‘gewoon’ schoon is. Hoop dit nog mee te maken in “mijn Haagse tijd “.