Verslag in het Noord Hollands Dagblad van mijn werkbezoek aan Texel

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Tuesday, February 24 2015, 2:58.

Foto Noordhollands Dagblad, Liselotte Schoo

Noord Hollands Dagblad, door Nico Volkerts, maandag 23 februari 2015

TEXEL - Een werkbezoek aan Texel leverde de Waddenspecialist van de PvdA in de Tweede Kamer, Lutz Jacobi, een pakket wensen op om in Den Haag uit te venten.

,,Zal ik er alvast een steen uithalen?’’ biedt Lutz Jacobi aan. Het Tweede Kamerlid, Waddenspecialist voor de PvdA, laat er geen twijfel over bestaan dat wat haar betreft die coupure in de dijk bij Oudeschild er wel mag komen. De stenen zijn echter degelijk gelegd en waterschapsbestuurder Kees Stam hoeft niet in actie te komen om ’zijn’ dijk te beschermen.

Bovenop de trap over de dijk, met aan de ene kant de haven en de andere kant het dorp, stelt Jacobi vast dat het twee gescheiden werelden zijn. ,,Ik sta achter de wens van Texel om haven en dorp weer met elkaar te verbinden.’’

Verstevigd

Er was eerder een coupure, brengt raadslid Alfred Schaatsenberg in herinnering. ,,Die zat precies op deze plek, maar ging verloren bij de verhoging van de dijk.’’ Nu moet de dijk volgens nieuwe inzichten nog verder verstevigd worden.

In Oudeschild, gesteund door de gemeenteraad, wil men liever een deel van de haven omdijken, met daarin sluisdeuren. De huidige dijk, die als een barrière tussen dorp en haven wordt ervaren, kan dan voor een deel weg. Als dat niet lukt, zou er op zijn minst een coupure in de dijk moeten komen. Jacobi: ,,Als je de veiligheid kunt verbinden met gebiedsverbetering, dan moet je dat doen.’’

Waterschap

Kees Stam, bestuurder van het Hoogheemraadschap, is ook van de partij. Hij wilde graag bij het werkbezoek aanwezig zijn. Stam: ,,Er zitten twee kanten aan het verhaal. Het Hoogheemraadschap heeft als taak de dijken veilig te maken. Daar krijgen we een bepaalde hoeveelheid geld voor. Leuke oplossingen kosten doorgaans meer geld, dat wij niet hebben.’’

Ook praktisch is een oplossing niet altijd eenvoudig. Stam: ,,Die buitendijk zou zeven meter hoog moeten worden, terwijl waar we nu staan vijf meter genoeg is.’’

Hier en daar is het Hoogheemraadschap Texel tegemoet gekomen. Zo is in Oudeschild gekozen voor het plaatsen van damwanden in de bestaande dijk in plaats van versteviging waardoor de dijkvoet veel breder zou worden.

Het Tweede Kamerlid bekeek ook de Prins Hendrikdijk in ’t Horntje. Daar wordt de dijk met een natuurlijke oplossing, de aanleg van een zanddijk, verstevigd, waardoor ook nieuwe natuur ontstaat.

Bodemschatten

Jacobi bezocht in Oudeschild ook museum Kaap Skil, waar Corina Hordijk en Maarten Roeper vertelden over de cultuurschatten op de bodem van de Waddenzee. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft minder geld te besteden, waardoor dat erfgoed in rap tempo verloren dreigt te gaan.

Piet Standaart (Texels Belang) vroeg aandacht voor de boeren op de Hoge Berg en de problemen die ontstaan door rigide begrenzing als gevolg van Natura 2000. Ook de erfpachtkwestie kwam ter sprake. Zo greep menigeen de gelegenheid aan het Kamerlid iets in te fluisteren, vanuit de gedachte dat iets daarvan toch moet doorsijpelen in Den Haag.