Jager wordt weggejaagd - Main contents
Het contrast kan niet groter. De vorige staatssecretaris van Landbouw, Henk Bleker (CDA), wilde jagers weer volop vrijheid en vertrouwengeven.
Zijn opvolger Sharon Dijksma (PvdA) vertrouwt de jagers niet en wil de voorwaarden voor jacht strenger maken dan ooit.
Haar nieuwe Natuurwet is bijna een kopie van de radicale initiatiefnota die PvdA, D66 en GroenLinks in 2012 opstelden als reactie op Blekers plannen.
De Tweede Kamer behandelt de nieuwe Natuurwet binnenkort.
Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) spreekt zelfs van een sterfhuisconstructie voor de jacht.
De kans dat de wet wordt aangenomen, is groot, zegt voorzitter Roelf de Boer van de Koninklijke Jagersvereniging. En dat heeft volgens hem negatieve gevolgen.
Nu al haken steeds meer jagers af en trekken naar de buurlanden, waar ze met open armen worden ontvangen om hun hobby te beoefenen.
In Duitsland bijvoorbeeld valt nauwelijks tegen de aanwas van wilde zwijnen op te schieten; de dieren lopen daar in de steden, veroorzaken verkeersongevallen en gewasschade.
Duitsers zijn maar wat blij met Nederlandse jagers. De Boer: 'Als wij stoppen met de jacht op ganzen rond Schiphol, kan er geen vliegtuig meer vertrekken.'
De jachtpraktijk is als volgt: 38 wildsoorten worden bejaagd. Hazen, konijnen, fazanten, houtduiven en wilde eenden mogen binnen het daarvoor geldende
seizoen vrij worden geschoten. Dus: zoveel als de jager wil schieten.
Staatssecretaris Bleker wilde die lijst vergroten naar twaalf soorten. Dijksma wil naar nul.
Zij wil dat voor alle soorten gaat gelden wat nu al geldt voor onder meer herten: jaarlijks wordt geteld hoeveel er daarvan zijn.
Zijn het te veel en richten die schade aan, dan wordt het overschot geschoten. Voor elk stuk jachtveld moet op basis van de tellingen jaarlijks een beheerplan worden gemaakt.
De provincie keurt dit en geeft dan al dan niet een vergunning af.
Wie vijf hazen wil schieten, kan dat nu nog vrij doen.
Het vrij 'oogsten' van het land, zoals jagers dit noemen, is daarmee verboden. De Boer: 'Op deze wijze worden wij schietknechten van de overheid.
Wij zijn straks onbetaalde ambtenaren die natuurbeheer en schadepreventie gratis voor de overheid uitvoeren.'
Hij zou willen dat de 27.000 jagers gaan staken. 'Dan zou alles in de soep lopen.
Maar jagers zijn individualisten. Ik krijg mijn achterban niet mee.'
In de jaren negentig waren er nog 29 soorten vrij bejaagbaar. Jozias van Aartsen (VVD) bracht dat als minister van Natuurbeheer terug tot zes.
De Flora- en Faunawet die dit regelt, stamt uit 2002 en is volgens Kamerlid Heerema 'verouderd'.
Koerswijzigingen van opeenvolgende kabinetten hebben de bestaande wet volgens velen onbruikbaar gemaakt. Daarnaast is er ook nog een speciale Boswet.
Het is een lappendekken aan natuurbeschermingsregels. Vernieuwing en integratie van de wetten komen maar niet van de grond.
Wilde het kabinet-Rutte I met Bleker het platteland weer teruggeven aan de bewoners, Rutte II wil juist weer alles door Den Haag laten bepalen.
Dijksma heeft een concept van haar Natuurwet naar de Kamer gestuurd en kreeg meer dan duizend vragen.
Die zijn beantwoord in een document van 182 pagina's. Zowel de Raad van State als het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) oordeelde vernietigend.
Heerema: 'Dit is tegen het Regeerakkoord, waarin staat dat er minder regeldruk moet komen.' Hij voorziet een nieuwe vragenronde die minstens zo uitputtend zal zijn als de eerste.
Het lijkt uitstel van executie. Een ruime meerderheid van de Kamer steunt Dijksma's wet. Alleen CDA en SGP zijn uitgesproken tegen.
Heerema zegt als lid van regeringspartij VVD diplomatiek: 'Er moet nog heel wat water door de Rijn voor wij deze wet steunen.'
Jagersvoorzitter De Boer noemt het wetsvoorstel dom. '86 Procent van de Nederlanders is vóór of staat neutraal tegenover jacht.
Onze volksvertegenwoordiging moet daar toch een afspiegeling van zijn?'
Tweede Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA), een van de
initiatiefnemers van de wet, zegt: 'De jagers kunnen
lekker overdrijven. Jagers hebben met de
bestaande vrije jacht een eigen beleid. Dat kan niet.
Jacht wordt in de nieuwe wet onderdeel van het
natuurbeleid. Oogst van wild kan dan nog, maarmoet dienend zijn aan de natuur. Als jagers het niet
meer willen doen, moet de overheid het maar doen.'
Dit betekent dat Staatsbosbeheer en provincies honderden jagers in dienst moeten nemen om te voorkomen dat het land omkomt in de ganzen, zwijnen en ander wild.
Duitsers blij met Nederlandse jager
Van de 27.000 Nederlandse jagers jaagt zeker de helft in Duitsland. In dat land zijn, als gevolg van vergrijzing, steeds minder jagers. Daardoor is de wildstand hoog, wat leidt tot ongevallen en gewasschade.
Volgens Duits recht moet de jager die een gebied beheert die schade betalen.
Paradoxaal: door de hogere wildstand is de schade steeds groter. De jagers willen daar niet voor opdraaien en haken af.
Tot vreugde van de Duitsers komen Nederlandse jagers schieten. Jager Leon Fijnaut (63) uit Limburg: 'Duitsland is veel liberaler.
In Nederland moet je bijna minister zijn om te mogen jagen.'
Bron: Elzevier, 17-01-2014, door: Jelte Wiersma