Boerenblog: Nederlandse land- en tuinbouw ijkpunt voor EU

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Tuesday, December 16 2014, 13:53.

De Nederlandse agrarische sector hoort bij de absolute wereldtop, dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken. De nieuwe landbouwcommissaris Phil Hogan noemde ons het ijkpunt voor de hele EU bij zijn bezoek aan Nederland afgelopen donderdag.

 
agriculture-87910_640
Bron: Blog Jan Huitema (VVD)

Nederlandse boeren en tuinders voldoen aan ‘s werelds strengste eisen op het gebied van dierenwelzijn, milieu, voedselveiligheid en -kwaliteit. Tijdens mijn eerste half jaar als Europarlementariër heb ik al vaak gemerkt hoe men tegen de innovatiekracht en ondernemerschap van de Nederlandse land- en tuinbouw opkijkt.

Onbekend maakt onbemind.

In die zin is het vreemd dat milieubewegingen en sommige politieke partijen juist zo afgeven op de Nederlandse agrarische sector. Een nieuwe ligboxenstal met melkrobots, stappentellers en waterbedden past misschien niet in het ouderwetse en romantische beeld dat men kan hebben van de landbouw, maar betekent wel een enorme vooruitgang in (milieu)efficiëntie en dierenwelzijn. De agrarisch sector en zeker ook politici hebben de taak om de burger hierover goed te informeren. Het is jammer dat sommige politici en milieubewegingen het tegenovergestelde doen. Een stal wordt al snel een megastal, een kip een plofkip en nieuwe plantveredelingstechnieken leveren “frankensteinvoedsel” op. Ik vind de bangmakerij rondom landbouw onverstandig en onterecht. Nederland is de op één na grootste exporteur van agrarische producten ter wereld. Daarnaast speelt de Nederlandse kennis en innovatie een grote rol in het wereldvoedselvraagstuk. Angst zaaien is misschien makkelijk scoren en de broodwinning van sommige organisaties, maar draagt niet bij aan een betere wereld.

Wetenschappelijk advies

Vandaar dat ik ervan schrok dat de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, de wetenschappelijk hoofdadviseur van de Commissie, Prof. dr. Anne Glover, niet heeft herbenoemd. Dit zou zijn gebeurd onder druk van Greenpeace, omdat zij altijd heeft volgehouden dat genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) geen aantoonbare risico’s met zich meebrengen voor de volksgezondheid. Dit heeft ze gedaan door vele wetenschappelijke studies naast elkaar te leggen. Natuurlijk wordt de wetenschap soms misbruikt voor het eigen gelijk, maar de taak van de wetenschappelijk hoofdadviseur was nu juist om verschillende wetenschappelijke studies met elkaar te vergelijken en te beoordelen. Samen met mijn Belgische collega Philippe de Backer (OpenVLD) heb ik daarom een brandbrief geschreven aan commissievoorzitter Juncker. Laten we zoveel mogelijk op zoek gaan naar de feiten en technologische vooruitstrevende sectoren zoals de Nederlandse land- en tuinbouwsector niet bij voorbaat afwijzen uit angst voor verandering.