Lobbytransparantie stap dichterbij

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Monday, December 1 2014, 11:42.

Eindelijk zet de Europese Commissie een stap in de goede richting om haar werkwijze transparanter te maken. Vanaf vandaag zal de Commissie alle contacten tussen commissarissen en lobbyisten publiek maken. Het is een lang gekoesterde en fervent bevochten wens van de SP. Meer transparantie is hard nodig, want de financiële en bedrijvenlobby is in de EU ijzersterk.

De weerzin onder Europese burgers tegen de huidige EU heeft deels te maken met het feit dat Europese besluitvorming nog verre van transparant is. Ondertussen staat wel vast dat bedrijven een onevenredig dikke vinger in de pap hebben. De timing van de Commissie is dan ook niet ongunstig. De weerstand tegen de achter gesloten deuren tot stand gekomen vrijhandelsakkoorden met Canada en de VS groeit met de dag en de Lux Leaks onthulden recentelijk honderden geheime fiscaal aantrekkelijke deals die Belastingdienst in Luxemburg had gesloten met multinationals (onder meer in de tijd dat voorzitter van de Commissie Juncker er nog premier was).

Het is te hopen dat het transparantieregister van de Commissie veelomvattend en streng genoeg is en een deuk in een pakje boter weet te slaan. Als blijkt dat de Commissie nog steeds boter op haar hoofd heeft, zal de SP haar echter opnieuw tot de orde roepen.