Verkeerde besteding in tijden van crisis

Source: H.S. (Hayke) Veldman i, published on Wednesday, January 29 2014.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hayke Veldman

De Stratemakerstoren is een monument in Nijmegen, een monument dat de status als oudste stad van Nederland bevestigt. Toen bekend werd dat de Stratemakerstoren samen met het Natuurmuseum één museum wilde gaan vormen, klonk dat goed. Toen vervolgens Staatsbosbeheer hun medewerking toezegde, klonk het nog beter. Toen echter de plannen voorjaar 2013 aan de gemeenteraad werden gepresenteerd leek het voorstel weinig realistisch: het nieuwe museum zou jaarlijks 52.000 bezoekers gaan trekken.

De investeringen die moeten worden gedaan om de huidige Stratemakerstoren te renoveren en huisvesting te bieden aan twee musea bedragen bijna 7,2 miljoen euro. Dit college tovert met kunst- en vliegwerk het geldbedrag bij elkaar. Met alleen de investering zijn we er nog niet. Wanneer het nieuwe museum er uiteindelijk staat, zal het op eigen kracht rond moeten zien te komen. De door het College getoonde exploitatiebegroting eindigt 400 euro in de plus. Om dit positieve resultaat te kunnen halen, moeten er wél jaarlijks 52.000 betalende bezoekers naar het nieuwe museum komen. Is dat realistisch? Dat is nog maar de vraag.

De VVD-fractie wil in tijden waarin we op de portemonnee moeten letten niet over één dag ijs gaan. Een klein positief resultaat op de exploitatiebegroting kan zomaar omslaan in een negatief resultaat. De vraag is wat er dan van de gemeente Nijmegen wordt verwacht? De VVD is van mening dat vooraf de risico’s geschetst moeten worden, zodat er na afloop geen verrassingen opduiken. Het geld dat gemoeid gaat met de realisatie van de Bastei zouden we namelijk ook anders kunnen besteden, in bijvoorbeeld het aantrekkelijker maken van de Waalkade.

Financiële zorgvuldigheid is van belang voor de VVD. Daarom zullen de liberalen tegen het voorstel in de huidige vorm stemmen.