Hayke veldman:"Anderen zijn meestal wat eerder tevreden dan ik"

Source: H.S. (Hayke) Veldman i, published on Tuesday, February 11 2014.

De Gelderlander heeft in de krant van vandaag een vraaggesprek geplaatst.

NIJMEGEN - De lijsttrekkers moeten de kiezer verleiden te stemmen op hun partij bij de gemeenteraadsver­kiezingen van 19 maart. Maar wie zijn ze? En waar staan ze voor?

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hayke Veldman

Naam: Hayke Veldman (44).

Partij: VVD Nijmegen.

Burgerlijke staat: getrouwd.

Kinderen: Geen, helaas.

Geloof: Ik geloof in mensen.

Opleiding: Ik heb geschiedenis ge­studeerd in Nijmegen.

Beroep/werk: Raadslid en zelfstan­dig adviseur, trainer en coach.

Wijk: Benedenstad, al zestien jaar.

Vervoermiddel: Het liefst doe ik al­les te voet. Maar als dat niet kan, ben ik blij dat ik een auto heb.

Vakantiebestemming: Zwitserland. Ik hou van de bergen. Een steden­tripje doe ik ook graag. En soms: backpacken in ’n ver land.

Lievelingseten: De Indische keu­ken. Mee opgegroeid. Mijn vader is in Nederlands-Indië geboren.

Van welke muziek houdt u het meest? Jaren tachtig: Simple Minds, Talking Heads, U2, Talk Talk. Maar ik hou ook van Cold­play en Adele.

Wat is uw favoriete deugd? Loyali­teit. Ik ben iemand van ‘afspraak is afspraak’ en van ‘wie A zegt, moet B zeggen’.

Wat is uw meest kenmerkende eigen­schap? Standvastigheid, duidelijk­heid. Ik houd vast aan mijn eigen visie. Een man een man, een woord een woord.

Wat is uw grootste gebrek? Ik kan wel eens té veeleisend zijn. Dat het doorslaat. Ik leg de lat hoog, vooral trouwens voor mezelf. Thuis - mijn vader was be­roepsmilitair - kregen we dat ook vaak te horen: goed is niet goed genoeg, het kan altijd beter. Is blij­ven hangen. Anderen zijn meestal wat eerder tevreden dan ik.

Wat is uw favoriete kleur? Oranje. Niet vanwege het koningshuis.

Wie is u favoriete schrijver of dich­ter? A.F.Th. van der Heijden. Mooi hoe hij heel uitvoerig en breed­sprakig kan zijn, en tegelijkertijd zo leesbaar blijft, met zoveel ver­beeldingskracht. Hij kan je raken.

Waar heeft u de meest intense hekel aan? Als mensen hun afspraken niet nakomen. Vooral als daarmee anderen worden benadeeld.

Aan welke fouten geeft u het meest toe? Snoepen. Ik houd wel van een biertje met een bitterballetje erbij. Of borrelnootjes. En dan móet de zak op.

Wat waardeert u het meest in uw vrienden? Openheid, eerlijkheid. Ook: humor. Humor relativeert.

Nijmegen is voor mij de stad van: thuis zijn of thuiskomen. Nijme­gen is voor mij ook: een groot dorp. Met veel betrokkenheid. Kijk naar al die benefietacties na die grote brand aan de Groesbeek­seweg. Dat zégt wat.

Politieke inspirator: Ik heb grote be­wondering voor mensen die dank­zij hun charisma en fantastische speeches boven de partijen staan, zelfs boven hun tijd. Barak Oba­ma en Bill Clinton bijvoorbeeld.

Wat is uw idee van geluk? De vrij­heid hebben om te denken, te vin­den, te voelen en te doen wat je wilt. Geluk en vrijheid hebben veel met elkaar te maken.

Politiek doel nr. 1 voor de komende vier jaar in Nijmegen? Werk, werk, werk. Het mkb is onze banenmo­tor. Met lagere lasten, een beter parkeerbeleid en betere dienstver­lening moeten we voorkomen dat ondernemers verkassen of omval­len.

Prioriteiten 2 en 3: veiligheid en be­reikbaarheid. En blijven investe­ren in sportvoorzieningen.

Waar ziet u uzelf over 5 jaar? Nog steeds getrouwd met Karin en nog in Nijmegen. Ik heb er dan 4 jaar als wethouder op zitten.

Wat is uw motto? Doen wat nodig is.

Dit is de tweede aflevering in een se­rie. De vragen zijn deels gebaseerd op de beroemde ‘Questionnaire’ van de Franse schrijver Marcel Proust. © De Gelderlander